Uskoro pad još jednog satelita

Svet je preživeo pad satelita za istraživanje gornje atmosfere (UARS), ali nam preti pad još jednog satelita, čiji će povratak u atmosferu navodno biti mnogo opasniji, a očekuje se početkom oktobra.
Svet je preživeo pad satelita za istraživanje gornje atmosfere (UARS), ali nam preti pad još jednog satelita, čiji će povratak u atmosferu navodno biti mnogo opasniji, a očekuje se početkom oktobra.

Reč je o nemačkom ROSAT-u, koji je lansiran 1990. godine, a neaktivan je od 1999. godine

Naime, kako je Der Spiegel pisao još u februaru ove godine, satelit za rengenska istraživanja ima mnogo keramičkih i staklenih delova koji će lakše preživeti visoke temperature pri ulasku u atmosferu.

Prema podacima Nemačkog svemirskog centra, 30 delova ukupne težine 1,6 tona mogli bi pasti na Zemljinu površinu. Najveći deo svakako jest teleskopsko ogledalo, koje je otporno na toplotu.
  • Dr Petrović

    25.09.2011 20:08
    Pa kada su bili toliko tehnološki napredni
    Kada su toliko pametni i bogati, što nisu stavili makar 1 ( jedan ) motor, da ga u pravom trenutku aktiviraju i pošalju taj satelit pravo u Sunce, umesto što nam svojom pameću ugrožavaju egzistenciju. Trebalo bi svi da ih tužimo za duhovnu bol.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.