Gugl danas obeležava rođendan Mihajla Pupina

Početna strana svetskog internet pretraživača Gugla (Google) danas je posvećena 157. godišnjici rođenja srpskog naučnika Mihajla Pupina.

Početna strana svetskog internet pretraživača Gugla (Google) danas je posvećena 157. godišnjici rođenja srpskog naučnika Mihajla Pupina.

Na crtežu u čast Pupinovog rođenja simbolično je predstavljeno kako dečak i devojčica sa dva različita brda razgovaraju telefonom.

Mihajlo Pupin, koji je rođen 9. oktobra 1854. u Idvoru, u Banatu u Vojvodini (u vreme njegovog roenja Idvor je bio deo austrijske Vojne krajine), tokom svog naučnog i eksperimentalnog rada dao je značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, beižične telegrafije i telefonije.

Pupin ima i velike zasluge za razvoj elektrotehnike, na polju rendgenologije, a pronašao je i kalemove, uz pomoć kojih je uspeo da reši problem žičnog telegrafskog i telefonskog prenosa na velike daljine.

Mihajlo Pupin je bio profesor na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD.

Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi.

Dobio je, takođe, 1924. Pulicerovu nagradu za autobiografsko delo "Od pašnjaka do naučenjaka".

Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja. Bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta.

Čak je i jedan manji krater na Mesecu nazvan njegovim imenom.

Pupin je umro 12. marta 1935. u 81. godini u Njujorku, i sahranjen je na groblju Vudlaun u Bronksu.

  • janko

    10.10.2011 10:00
    hahaha
    ja sam upisao www.google.com, pretrazivac na engleskom u novom sadu i procitao to sto ti tvrdis da ne pise.....
  • Y

    10.10.2011 02:50
    Muzej Mihajla Pupina...
    ...u njegovoj rodnoj kući u Idvoru, ni dan danas nema telefonsku liniju.
  • member

    09.10.2011 22:02
    @janko
    mozda bi mogao da razumes, da si upisao www.google.com iz bilo koje druge lokacije van srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet