Plate direktora rasle 127 puta brže od plata radnika

Plate direktora u SAD porasle su za 15 odsto u 2011. dok su 2010. godine porasle za 28 procenata. Od 1978. godine plate direktora američkih kompanija porasle su čak za 725 procenata, što je 127 puta brže nego što su rasle plate radnika u istom periodu.

Plate direktora u SAD porasle su za 15 odsto u 2011. dok su 2010. godine porasle za 28 procenata.

Od 1978. godine plate direktora američkih kompanija porasle su čak za 725 procenata, što je 127 puta brže nego što su rasle plate radnika u istom periodu. Direktori su te godine kući nosili 26,5 puta veću platu od prosečnog radnika. Danas zarađuju otprilike 206 puta više od radničke klase, navode stručnjaci Instituta za ekonomsku politiku koji je sproveo ovo istraživanje.

Primanja, međutim, nisu uvek srazmerna rezultatima rada, jer direktori Američke banke, na primer, često primaju podebele koverte čak i kada cene akcija banke padaju, a broj radnih mesta se smanjuje. Takođe, ni plate radnika često nisu usklađene sa rezultatima rada. Uprkos solidnom rastu produktivnosti od 70-tih godina prošlog veka, plate radnika izuzetno sporo rastu. Prema podacima Ministarstva rada, plate radnika usklađene sa inflacijom prošle godine manje su za dva procenta.

Neravnomerna raspoređenost bogatstva gora je nego u doba Starog Rima, smatraju neki ekonomisti.

  • Che

    05.05.2012 06:25
    Viva la revolucion
    Mislim da ovom svetu nema pomoći bez jedne dobre i sveobuhvatne revolucije. Preraspodela bogatstva je toliko nesrazmerna i nehumana da društvo vapi za novime Che-om ili Robespjerom (u revolucionarnom smislu). Očigledan primer nenormalnih zarada su zarade sportista. Da li je normalno da pored sveg znanja, veštine, umešnosti i sl. Ronaldo i njemu slični za sat vremena zaradi moju četvoromesečnu platu (mnogi će reći da nije njegovo primanje veliko nego je moja plata mala;-)). Koliki je njegov doprinos društvu i civilizaciji. Da li je on ''zaslušniji'' građanin u odnosu na vrhunskog, ali i svakog drugog poštenog i savesnog, hirurga, naučnog radnika, stručnjaka, umetnika... Pre nekog vremena pokrajinski sekretar za finansije je izjavio nešto što podržavam iako sam apsolutno protiv ove vlasti. Rekao je da je Novaku Đokoviću sasvim dovoljno da od turnira zaradi 100.000 evra a ne 800.0000-1.000.000.
    Pa malo li je 1M za 10 dana udaranja loptice. Ovakvo razmišljanje su mnogi dočekali na nož ali ja zaista ne vidim drugačiji način da se svet, i društvo uopšte, imalo humanizuju. Čovek u Srbiji umre jer nije imao 4.000 E za operaciju a te pare pevaljka potroši za pola sata šopinga. Golman Stojković izađe u grad i za jedno veče potroši 500 E a toliko za mesec dana ne zaradi nastavnik u osnovnoj ili srednjoj školi. Zaista nisam nikakav utopista, normalno je da postoje ljudi koji mnogo zarađuju ali za sve postoji određena mera ograničena pre svega moralnim i humanim načelima. A ne ''daj meni sve a radnik neka radi i crkne od gladi''. Što bi rek'o Izet Fazlinović: ''Ti bi da radiš i da dobijaš platu!?''
  • 05.05.2012 06:09
    Sto se tice razlike u primanjima tamo u americi i kod nas nema razlike, kada su direktori i menadjeri u pitanju
    uvek ima jedno ali, a to je, da se tamo radi za procenat,
    da se tamo direktori i menadjeri stvarno bore za sto vecim PROFITOM firme u kojoj rade

    sto veci profit, sto bolja reklama donosi veci profit a samim tim i vece zarade svih a najvise onih koji su doprineli da firma posluje sa sto vecim profitom.....

    treba se maniti razglabanja tudjih "problema"
    nego bilo bi dobro da se u ovoj zemlji odgovorni pocnu baviti
    sa problemima koji su ovde po pitanju mesecnih zarada
    NEKADASNJEG srednjeg sloja gradjansta
    jer taj sloj svugde u svetu postoji....

  • cole

    04.05.2012 21:01
    Naravno
    da je gora. pa kapitalizam se i zasniva na muži većine od strane manjine. Ali svi bi i dalje radije kapitalizam nego neko pravednije društvo. Zaiskali ste, evo vam ga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.