Poginulo više od 40 ljudi u Damasku

U dve snažne eksplozije koje su se jutros dogodile u južnom delu sirijske prestonice Damasku poginulo je više od 40, a ranjeno 170 ljudi, javila je sirijska državna televizija.
U dve snažne eksplozije koje su se jutros dogodile u južnom delu sirijske prestonice Damasku poginulo je više od 40, a ranjeno 170 ljudi, javila je sirijska državna televizija.

Vlada je za napade okrivila teroriste, dok glavna sirijska opoziciona grupa tvrdi da iza smrtonosnih napada u glavnom gradu stoji režim iz Damaska. Aktivisti tvrde da na ovaj način režim želi da upozori posmatrače UN koji nadziru krhko primirje u Siriji na opasnost, a da međunarodnu zajednicu navede na pomisao da se Damask bori protiv terorista. Režim predsednika Bašara al-Asada od početka nemira u zemlji, sredinom marta prošle godine, za nasilje okrivljuje terorističke grupe.

Kako izveštava dopisnik agencije Frans pres sa lica mesta, eksplozije su se dogodile ispred devetospratne zgrade bezbednosne službe, čija je fasada uništena, kao i fasada obližnjih stambenih zgrada, a Rojters navodi da su se eksplozije tokom jutarnjeg spiča dogodile u delu grada gde se nalazi vojno-obaveštajni kompleks.

Sirijska televizija ranije je objavila snimke na kojima se vide "apokaliptične slike" velikog broja spaljenih i uništenih vozila, a u nekima od njih su beživotna tela, dok se na jednom snimku vidi veliki krater na putu i prevrnut kamion.

Šef posmatračke misije UN u Siriji, general-major Robert Mud apelovao je, prilikom obilaska mesta eksplozije, na sve "u Siriji i van nje" da pomognu da se okonča nasilje.

Današnji napadi dogodili su se dan posto je norveški general izbegao eksploziju bombe postavljene pored puta kada je vodio svoj tim posmatrača u grad Dara, južno žarište sukoba. Nasilje u Siriji, koje traje već 14 meseci, ne prestaje iako je 12. aprila stupilo na snagu primirje u skladu sa mirovnim planom UN.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet