Vatikan istražuje seksualna zlostavljanja

Uticajni sveštenički red, Legija hrista, saopštio je danas da Vatikan ispituje njegovih sedam članova za navodno seksualno zlostavljanje mladih pripadnika tog reda.

Uticajni sveštenički red, Legija hrista, saopštio je danas da Vatikan ispituje njegovih sedam članova za navodno seksualno zlostavljanje mladih pripadnika tog reda.

Reč je o prvoj istrazi Vatikana protiv članova Hristovih legionara za seksualno zlostavljanje pošto se saznalo za skandal u koji je bio umešan sam osnivač Legije, Meksikanac Marsijal Masijel, koji je godinama seksualno zlostavljao polaznike seminara i imao vanbračnu decu. Masijel, koji je osnovao ovaj red 1941, važio je za kultnu ličnost među sledbenicima i članovima Hristovih legionara, uprkos glasinama o seksualnom zlostavljanju.

Umro je 2008. godine u 87. godini, a Vatikan je, po okončanju istrage, saopštio da je Masijel kriv "zbog teškog i objektivno nemoralnog ponašanja". Skandal vezan za taj konzervativni sveštenički red, koji deluje u 21 zemlji i predvodi Katolički univerzitet u Rimu, doživeo je vrhunac kada se katolička crkva našla pod udarom javnosti zbog svešteničkog zlostavljanja dece.

Legija hrista je potvrdila da je sedam slučajeva zlostavljanja prosledila Kongregaciji za doktrinu vere, takozvanog ministarstva u Vatikanu, čija je glavna misija očuvanje katoličke vere i morala. Istraga se vodi još i protiv dvojice sveštenika, za koje se veruju da su, pod izgovorom vere, imali "neprikladne" odnose sa ženama, a njihovi slučajevi prosleđeni Kongregaciji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.