Radnici zarobili poslanike

Aktivisti sindikata opkolili su zgradu poljskog parlamenta, blokirali lancima sve izlaze i čitav sat nisu puštali kući poslanike.

Aktivisti sindikata opkolili su zgradu poljskog parlamenta, blokirali lancima sve izlaze i čitav sat nisu puštali kući poslanike.

Poljski poslanici su danas glasali za to da i muškarci i žene u penziju idu tek sa navršenih 67 godina. Sejm je usvojio te kontroverzne izmene zakona protiv kojih su oštro protestovali sindikati, a kojima će se postepeno povećavati starosna granica za odlazak u penziju na 67 godina do 2020. godine za muškarce, a do 2040. godine za žene.

Predsednica Sejma Eva Kopač odbila je jutros da pusti tokom rasprave i glasanja lidera sindikata Solidarnost Pjotra Dudu da na čelu sindikalne delegacije bude na galeriji za goste, a oni su se osvetili tako što su odlučili da zarobe poslanike u zgradi parlamenta. "Neka pacovi sede tamo", "Mi odlučujemo kada će izaći", "To je gnev naroda", skandirali su radnici ispred Sejma.

Nakon završetka zasedanja u 17 časova pustili su bez problema da izađu samo poslanici opozicione konzervativne stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, koji su danas glasali protiv izmena penzionog sistema. Jedini iz vladinog tabora ko je uspeo da se probije iz opkoljene zgrade je savetnik predsednika Poljske Henrik Vujec.

"Iskoristio sam davne veštine iz ilegale. Čovek mora da izgleda obično i skinuo sam kravatu. Ne sme da se trči, već se ide običnim korakom. Treba naći slaba mesta i promisliti strategiju. Stajala je i policija i Solidarnost ali uspeo sam neprimeceno da preskočim ogradu", opisao je novinarima Vujec kako je umakao iz opkoljene zagrade.

  • 12.05.2012 18:38
    Kada bi se kojim slucajem i kod nas tako nesto dogodilo
    malo bi vise morali biti parlamentarci zakljucani
    jedno 7 dana, tolio su tvrdokorn, a mislim da toliko ima zaliha hrane i pica u parlamentarnom restoranu
  • JVM!

    11.05.2012 19:47
    Ovo treba..
    ..pod hitno i Srbiji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.