Norveška obustavlja proizvodnju nafte

U Norveškoj će danas biti obustavljena proizvodnja nafte i gasa zbog spora o penzijama, potvrdio je portparol Ministarstva za naftu i energetiku Hakon Smit-Isaksen.

U Norveškoj će danas biti obustavljena proizvodnja nafte i gasa zbog spora o penzijama, potvrdio je portparol Ministarstva za naftu i energetiku Hakon Smit-Isaksen.

Energetske kompanije najavile su da će prestati sa radom nakon što su treći put propali razgovori za okončanje štrajka, koji traje već dve sedmice. Kompanije se nadaju da će time primorati vladu da iskoristi vanredna ovlašćenja za okončanje štrajka. Vlada može da iskoristi vanredna ovlašćenja i prisilno okonča štrajk ukoliko veruje da je kompromitovana bezbednost ili da su narušeni nacionalni interesi.

Tri najveća sindikata radnika u Norveškoj štrajkuju već 15 dana. Spor je izbio zahtevom radnika na naftnim platformama da se penzionišu ranije, u 62. godini, i uz pun iznos penzije. Zbog spora i najave o prekidu proizvodnje u porastu su cene nafte. U Norveškoj, koja je treća na svetu po izvozu nafte, zbog štrajkova je smanjena proizvodnja "crnog zlata" za 13 odsto, a gasa za četiri odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet