Ubijen sirijski ministar odbrane

Dve grupe su preuzele odgovornost za današnji napad na sedište Nacionalne bezbednosti u centru Damaska, u kome su ubijeni ministar odbrane general Daud Radža, njegov zamenik i zet sirijskog predsednika Asef Šavkat i čelnik sirijskog režimskog Kriznog štaba, general Hasan Turkmani.
Dve grupe su preuzele odgovornost za današnji napad na sedište Nacionalne bezbednosti u centru Damaska, u kome su ubijeni ministar odbrane general Daud Radža, njegov zamenik i zet sirijskog predsednika Asef Šavkat i čelnik sirijskog režimskog Kriznog štaba, general Hasan Turkmani.

"General Hasan Turkmani, pomoćnik zamenika sirijskog predsednika, je (postao) mučenik pošto je podlegao povredama u jutrošnjem napadu", javila je sirijska televizija.

U ranijim izveštajima je potvrđeno da su sirijski ministar odbrane, general Daud Radža i zet sirijskog predsednika Asef Šavkat ubijeni, dok su ministar unutrašnjih poslova Mohamed al Šar i general Hišam Iktijar, čelnik nacionalne bezbednosti ranjeni u istom napadu.

Agenciji Rojters je neimenovani izvor službe bezbednosti preneo da je bombaš samoubica bio telohranitelj sirijskog predsednika Bašara al Asada, koji je činio prvi krug obezbeđenja sirijskog lidera.

Islamistička pobunjenička grupa "Liva al-Islam", što znači "Brigada islama", navela je na svojoj Fejsbuk stranici da je izvela napad "na ćeliju poznatu kao kontrolna krizna soba u prestonici Damasku".

Portparol te grupe je u telefonskoj izjavi Rojtersu potvrdio da grupa snosi odgovornost za napad. Istovremeno je i Slobodna sirijska vojska preuzela odgovornost. "Ovo o čemu mi pričamo je vulkan...tek smo počeli", rekao je njen portparol Kasim Sadedin.

U trenutku napada, u zgradi je trajao sastanak sirijskih ministara sa zvaničnicima obaveštajne službe, kome je prisustvovao i ministar odbrane Radža.

Ubijeni ministar, inače hrišćanin, bio je i zamenik načelnika Generalštaba sirijske vojske i zamenik premijera.

AFP prenosi, pozivajući se na bezbednosne izvore, da je nekoliko učesnika tog sastanka ranjeno u eksploziji i prevezeno u prestoničku bolnicu Al-Šami.

Napad je izveden dok prestonicom, četvrti dan za redom, ne jenjavaju sukobi između pobunjenika i snaga bezbednosti.

Kako javlja Bi-Bi-Si, u blizini prestoničke palate gori nekoliko vojnih baraka. Navode pobunjenika da je reč o konačnoj borbi za preuzimanje prestonice negiraju sirijski zvaničnici koji tvrde da nije reč o sveopštoj ofanzivi opozicije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.