Umrla prva Amerikanka koja je letela u svemir

Prva Amerikanka koja je letela u svemir Seli Rajd preminula je u 61. godini u San Dijegu, nakon sedamnaestmesečne borbe sa rakom pankreasa.
Prva Amerikanka koja je letela u svemir Seli Rajd preminula je u 61. godini u San Dijegu, nakon sedamnaestmesečne borbe sa rakom pankreasa.

Rajdova, fizičarka, postala je 18. jula 1983. godine prva Amerikanka koja je odletela u svemir, u letelici "Čelindžer". Prijavila se na oglas NASA za astronauta 1977. godine, što je bio prvi put da je američka svemirska agencija prihvatala prijave civila, ali i žena.

Učestvovala je u ukupno dve misije u svemiru, u kojima je provela skoro 350 sati.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je, nakon vesti o smrti Rajdove, da je ona "nacionalni heroj i snažan uzor" i žena koja je "inspirisala brojne generacije mladih devojaka da posegnu za zvezdama".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet