Francuska: Nova provokacija muslimana

Francuski satirični list "Šarli Ebdo" objavio je karikature proroka Muhameda, a zbog straha od nasilja vlasti u petak zatvaraju ambasade i škole u 20 zemalja.

Francuski satirični list "Šarli Ebdo" objavio je karikature proroka Muhameda, a zbog straha od nasilja vlasti u petak zatvaraju ambasade i škole u 20 zemalja.

Uredništvo lista odlučilo je da danas objavi četiri karikature među kojima su i dve na kojima je Muhamed nag, uprkos upozorenjima zvaničnika i tenzija u svetu.

Na naslovnici sa natpisom "Nedodirljivi 2" je musliman u invalidskim kolicima kojeg gura ortodoksni Jevrejin, što se odnosi na poznati film o siromašnom crncu koji pomaže aristokrati kvadriplegičaru. U magazinu na poslednjoj strani prikazan je goli prorok Muhamed, a ta karikatura je inspirisana scenom iz francuskog filma sa Brižit Bardo, iz 1963. godine.

Francuski šef diplomatije Loren Fabijus priznao je da strahuje od osvete u muslimanskim zemljama, u kojima danima traju protesti, često praćeni nasiljem, zbog američkog antiiislamskog filma "Nevinost muslimana", objavljenog na jutjubu. "Francuske vlasti pojačale su stepen bezbednosti oko svojih ambasada u zemljama u kojima bi moglo doći do neprijateljskog raspoloženja zbog objavljenih karikatura proroka Muhameda", izjavio je Fabijus.

Odred specijalaca je jutros poslat do redakcije lista "Šarli ebdo" kako bi vodio računa o bezbednosti, a nešto kasnije je saopšteno i da će u petak biti zatvorene ambasade i francuske škole u oko 20 zemalja u kojima bi "posle jutarnjih molitvi moglo da dođe do demonstracija". Fabijus je ocenio da je potez lista "provokacija" i dodao da je veoma zabrinut.

"Da li je relevantno ili inteligentno objavljivati ovakve stvari i dolivati ulje na vatru u ovakvim okolnostima? Odgovor je ne. Brinem se i čim sam video šta se desilo naredio sam posebne mere u svim sredinama gde može biti problema", rekao je Fabijus za francuski nacionalni radio. Veb stranica lista, na čiju je redakciju prošle godine bačen molotovljev koktel zbog objavljivanja karikatura, danas je oborena pošto su stizali komentari u ogromnom broju, od pohvala do negodovanja i kritika. Urednik magazina, prvobitno karikaturista koji koristi ime Šarb, juče je najavio da će karikature "šokirati one koji žele da budu šokirani".

Šarb je odbacio tvrdnje da namerno provocira u složenom trenutku, upitavši "da li je sloboda štampe provokativna". "Ja ne tražim od muslimana da čitaju magazin, kao što ni ja ne idem u džamiju da slušam govore koji su u suprotnosti sa svim onim u šta ja verujem", naglasio je Šarb.

Francuski muslimanski savet, glavno telo muslimanske populacije u Francuskoj, poručio je muslimanima da ostanu mirni u vezi "novog čina islamofobije", a isti poziv muslimanima je uputio i visoki predstavnik pariske najveće džamije Dalil Bubaker. U Francuskoj živi četiri miliona muslimana.

  • 100 evra

    20.09.2012 06:56
    @Anonimus
    A mi naravno nismo krivi ni za jednu od tacki optuznice koje si naveo. SrBski narod bije glas miroljubivosti, tolerancije i dobrih medjususedskih odnosa sto pokazujemo iz dana u dan.
  • Igor-Ns

    19.09.2012 15:21
    Podrzavam
    Podrzavam jer je u pitanju sloboda stampe i izrazavanja i pravo na satiricnu kritiku drustvenih pojava ukljucujucu tu i pravo na kritiku religije.To je nesto sto u islamskim zemljama izgleda nece nikad razumeti, oni samo razumeju pozive na linc i na ubijanje svakoga ko se usudi da misli iole drugacije...hvala bogu pa mi u Evropi ne zivimo u takvom drustvenom sistemu gde ljude mogu lincovati i obesiti ako ne razmisljaju kao vecina!
  • Ma da

    19.09.2012 14:07
    Naravno da je ekstremima i kritika ili sala na njihov racun odmah neka fobija. Hteli bi da su nedodirljivi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.