Francuska: Zahtevi za zabranu desničarskih grupa

Aktivisti za borbu protiv rasizma pozvali su vlasti u Francuskoj da preduzmu hitne mere protiv desničarskih grupa koje promovišu mržnju i žele da podele zemlju.

Aktivisti za borbu protiv rasizma pozvali su vlasti u Francuskoj da preduzmu hitne mere protiv desničarskih grupa koje promovišu mržnju i žele da podele zemlju.

U prilično oštrom saopštenju, dve francuske grupe za borbu protiv rasizma i jedna muslimanska organizacija zatražile su od vlade da zabrani ekstremističke grupe, zatvori njihove veb sajtove i procesuira pojedince za iniciranje rasne mržnje.

Poziv Pokreta protiv rasizma i za prijateljstvo među ljudima (MRAP), grupe "SOS Rasizam" i Unije muslimana u Francuskoj (RMF) usledio je dan nakon što je oko 70 pripadnika desničarske grupe poznate kao "Identitet generacije" upalo u nedovršenu džamiju u gradu Poatje. Cilj ove akcije je izražavanje protesta zbog rastućeg uticaja islama u Francuskoj. - To što su uradili je skandalozno. Oni su, u stvari, proglasili rat muslimanima u Francuskoj - rekla je kopredsednica MRAP-a Bernadet Etije.

- Mi smo zatražili od vlade da ih spreči u objavljivanju njihove nepodnošljive propagande. Oni predstavljaju istinsku opasnost za koheziju, jer žele da podele Francusku i Evropu. Te grupe su već predugo ovde - dodala je ona.

Fanatici su upali u džamiju u šest ujutro, popeli se na krov i razvili transparent sa simboličnom frazom "732 identitet generacije", što se odnosi na godinu 732. kada je Karl Martel, franački vladar, zaustavio nadiruće muslimanske snage severno od Poatjea. Grupa je jasno iznela svoje stavove na veb sajtu. "Ne želimo više imigrante, koji dolaze iz zemalja van Evrope, ni nove džamije na tlu Francuske", saopšteno je.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals osudio je napad, opisujući ga kao provokaciju. Unija RMF je saopštila da "sedmosatna okupacija džamije" pokazuje opasan uspon islamofobije u zemlji u kojoj živi najveća evropska populacija muslimana. Policija je uhapsila četiri člana grupe, dok su tužioci u Poatjeu rekli da razmatraju podizanje optužnice protiv ovih lica zbog nedozvoljenih protesta i podstrekavanja rasne mržnje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.