Vehabiji Jašareviću 18 godina zatvora

Vehabija Mevlid Jašarević osuđen je na 18 godina zatvora zbog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.
Vehabija Mevlid Jašarević osuđen je na 18 godina zatvora zbog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni su optužbi za pomaganje zbog nedostatka dokaza.

U obrazloženju presude navedeno je da nije dokazano organizovanje terorističke grupe, a samim tim ni pripadnost terorističkoj grupi sve trojice optuženih.

Jašarević je osuđen za teroristički napad u kojem je ranjen policajac Mirsad Velić i oštećena zgrada Američke ambasade u BiH (Sud je prihvatio procenu da je pričinjena materijalna šteta od 100.000 dolara).

Utvrđeno je da je Jašarević došao u Sarajevo ispred zgrade Ambasade SAD-a 28. oktobra prošle godine, uzeo automatsku pušku, municiju i dve ručne bombe i oko 15:30 sati pucao na zgradu. Drugu pušku i tri bombe je sakrio u blizini zgrade na vidno mesto, a iz puške je pucao oko 50 minuta.

Ni Jašarević ni ostala dvojica optuženih nisu se pojavili u sudnici jer su i ranije u nekoliko navrata isticali da ne poštuju Sud BiH, odnosno državu BiH i njene institucije.

  • G

    06.12.2012 16:45
    18 godina za RANJAVANJE hej - a gospoda koja su izazvali egzodus četvrt miliona građana Hrvatske srpske nacionalnosti i smrt nekoliko hiljada oslobođeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.