Šef izraelske diplomatije podneo ostavku

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman zvanično je danas podneo ostavku na tu i funkciju zamenika premijera zbog optužbi za preveru i izneveravanje javnog poverenja.
Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman zvanično je danas podneo ostavku na tu i funkciju zamenika premijera zbog optužbi za preveru i izneveravanje javnog poverenja.

Nakon što je to učinio, Liberman je najavio da će pauza biti kratka.

"Odlazim privremeno", rekao je on, ocenivši da su protekle četiri godine u Ministarstvu spoljnih poslova bile veoma zanimljive.

Ostavka, najavljena u petak, stupiće na snagu u utorak.

Liberman, vođa nacionalističke partije Izrael naš dom (Israel bejtenu), ostaje na listi kandidata koji se nadmeću zajedno sa Netanijahuovim Likudom na izborima 22. januara.

Međutim, moglo bi se desiti da zbog sudskog procesa neće moći da bude ministar u novoj vladi, navodi AP.

Očekuje se da će zajednička lista Netanijahuove i Libermanove patije predvoditi novu vladu, uprkos preprekama sa kojima se Liberman suočio.

Liberman, međutim, tvrdi da nije zabrinut zbog sudskog procesa i izjavio je da ne teži nagodbi, što navodi na zaključak da proces neće biti završen do formiranja nove vlade, u martu.

On i dalje ostaje vođa partije i član Kneseta (parlamenta) i tvrdi da sve to radi za dobro javnosti i da će zahljujući pauzi moći da se usredsredi na izbore.

"Izraelu je potreban jak premijer sa jasnom većinom", kazao je Liberman.

On je bio godinama pod istragom zbog sumnji za pranje novca i korupciju, ali su tužioci umesto toga najavili da će ga optužiti za manji prestup - izneveravanje poverenja, jer je primao poverljiva dokumenta koja se odnose na istragu protiv njega od bivšeg izraelskog ambasadora u Belorusiji.

Ozbiljne optužbe odnose sa na sumnju da je Liberman primao miliona dolara od međunarodnih biznismena i pranje novca kroz lažne kompanije i bankovne račune. Za te optužbe nije bilo dovoljno dokaza.

Liberman je porekao da je bilo šta loše učinio i istragu, koja je trajala čitavih 12 godina, opisao kao "lov na veštice".

On se, inače, smatra najglasnijim izraelskim političarem, koji je nedavno doveo u pitanje lolajnost izraelskih Arapa Izraelu. Oštar je kritičar palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, a živi u jevrejskom naselju na Zapadnoj obali.

Rođen je u Moldaviji i jedan je od milion Izraelaca koji su se u Izrael uselili iz bivšeg SSSR-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet