Plene imovinu žrtvama akcije "Bljesak"

Nevladina organizacija Dokumenta - Centar za suočavanje s prošlošću ukazala je danas na novi pravosudno-imovinski skandal, čije su žrtve sestre Radmila i Mirjana Vuković iz sela Medare u zapadnoj Slavoniji, kojima su hrvatske snage u akciji "Bljesak" pobile roditelje i malu sestru.
Nevladina organizacija Dokumenta - Centar za suočavanje s prošlošću ukazala je danas na novi pravosudno-imovinski skandal, čije su žrtve sestre Radmila i Mirjana Vuković iz sela Medare u zapadnoj Slavoniji, kojima su hrvatske snage u akciji "Bljesak" pobile roditelje i malu sestru.

Njihove bi nekretnine mogle "na bubanj", kako bi Hrvatska podmirila troškove parnice, kojom su one bezuspešno tražile nadoknadu štete zbog smrti najbližih.

Prema rečima Dokumentinog aktiviste Eugena Jakovčića, sestre Vuković su najnoviji slučaj takve prakse - familijama koje već godinama čekaju da im državno tužilaštvo saopšti ko je odgovoran za ubistvo njihov najmilijih, pre odgovora na to pitanje dođe izvršni postupak na imovinu ili slični parnični troškovi.

Opštinsko tužilaštvo u Novoj Gradiški pokrenulo je izvršni postupak nad nekretninama, dok s druge strane po pitanju krivičnog procesuiranja odgovornih za zločin u Medarima preduzima tek predistražne radnje protiv nepoznatih počinilaca, rekao je Jakovčić na konferenciji za medije.

Podsetio je da je vlada u julu donela propis o otpisivanju parničnih troškova, ali je taj akt u tumačenju vrlo širok, pa treba biti težak socijalni slučaj da vlada otpiše parnični trošak.

Sestre Vuković pokrenule su u septembru 2006. pred opštinskim sudom u Novoj Gradiški odštetni postupak na osnovu zakona o odgovornosti Hrvatske za štetu koju su uzrokovali pripadnici hrvatskih oružanih i policijskih snaga tokom rata.

Sud je u novembru 2009.odbio tužbeni zahtev kao neosnovan, a Građansko-upravno odeljenje opštinskog tužilaštva u Zagrebu odbilo je zahtev za sklapanjem vansudskog poravnanja, jer to, prema njihovom tumačenju, nije ratni zločin nego su stradali civili ratna šteta.

"U slučaju sestara Vuković država traži da se naplati čak i na takvoj srušenoj, zapaljenoj i uništenoj imovini", rekao je Jakovčić.

Branko Šerić, pravni zastupnik porodice Vuković, kaže da mu je državni tužilac Mladen Bajić rekao da se pokreće procedura da se obustavi postupak, dok se ne reši otpis potraživanja od strane države.

Drugostepenu presudu, prema kojoj tokom prvostepenog postupka nije utvrđeno da su smrt roditelja i sestre tužiteljki nastala zbog ratnog zločina koji su počinile hrvatske snage, Šerić je ocenio ciničnom. "Kao da su počinili suicid, a ne da se desilo to što se desilo".

Sestrama Vuković, otac Milutin, majka Cveta i mlađa sestra Dragana, koja je tada imala sedam godina, ubijeni su 1. maja 1995. u selu Medari na području tadašnje opštine Nova Gradiška.

U zločinu u Medarima, počinjenom u šest ujutro, hrvatski vojnici na kranje brutalan način masakrirali su 22 srpskih civila, od 24 koliko ih se zateklo u selu.

Žrtve zločina u Medarima su između ostalog 11 žena, dve devojčice starosti sedam i osam godina, i dečak od 11 godina.

Leševi članova porodice Vuković identifikovani su 29. marta 2011. na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", u "Bljesku" je ubijeno ili nestalo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece do 14 godina starosti, dok je po podacima Hrvatskog helsinškog odbora pobijeno stotinak srpskih civila. I Veritas i HHO ističu da niko od Hrvata nije procesuiran za ratne zločine.

  • EvoOvako

    18.12.2012 14:17
    Zaprepašćujuće
    Zaprepašćujuće malo komentara ima, a da se kojim slučajem pripadniku nacionalne manjine u Srbiji ovako nešto dešava, verujem, da bi broj komentara premašio sto, ali pošto se ovo dešava Srbima i to one fele koji su "pokvarili" Vojvodinu, onda samo treba ćutati i neka pate! Sramota za one koji sebe uporno pokušavaju predstaviti kao mirne, tolerantne i dobre.
  • anominus

    18.12.2012 12:38
    Ne moze nam niko nista
    jaci smo od sudbine,
    mogu samo da nas mrze
    oni sto nas ne vole ...

    jeli tako beše ona iz 90-ih.
    tužno, ali istinito.
  • G

    18.12.2012 08:30
    Dobro de, polako. Da se probude fašistički "vojvođani" da vam pokažu kako grešite, i kako su samo Srbi genocidna i zločinačka nacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.