Nepismeno svega 7% Francuza

Sedam odsto Francuza između 18 i 65 godina, odnosno 2,5 miliona je nepismeno, pokazala je anketa francuskog zavoda za statistiku Insee.

Sedam odsto Francuza između 18 i 65 godina, odnosno 2,5 miliona je nepismeno, pokazala je anketa francuskog zavoda za statistiku Insee.

Prema podacima iz 2011, teškoće pri najednostavnijem pisanju pokazuje 16 odsto građana od 18 do 65 godina. Ovde su ubrojani i stranci koji nisu školovani u Francuskoj, ali u njoj žive.

Broj nepismenih 2004. iznosio je u Francuskoj devet odsto, što je uključivalo tri miliona odraslih osoba između 18 i 65 godina. Smanjenje broja nepismenih objašnjava se činjenicom da u poslednju anketu nije ubrojana generacija rođena pre 1946. među kojima je veliki procenat nepismenih a uvrštena je generacija rođena posle 1986. gde je broj nepismenih zanemarljiv.

U oblasti Il-de-Frans, u koju spada Pariz sa okolinom, milion osoba odnosno 13 odsto stanovnika od 18 do 65 godina ili svaki šesti zaposleni jedva da pokazuju znake pismenosti jer sa teškoćom čitaju najjednostavnije poruke, jedva da mogu da shvate tekst iz nekog ugovora ili da ispune jednostavan formular.

Muškarci su se pokazali bolji u računu a žene u pisanju i čitanju, 17 odsto muškaraca pokazalo je teškoće u pisanju dok je među ženama ta brojka bila 15 odsto. S druge strane, odlične rezultate u snalaženju u računskim operacijama pokazalo je 35 odsto muškaraca i samo 24 odsto žena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet