Najstarija žena na svetu umrla u 124. godini

Izraelska Arapkinja Mariam Amaš, za koju njeni rođaci tvrde da je bila najstarija žena na svetu, umrla je danas u 124. godini.

Izraelska Arapkinja Mariam Amaš, za koju njeni rođaci tvrde da je bila najstarija žena na svetu, umrla je danas u 124. godini.

Prema registru Ministarstva unutrašnjih poslova Izraela, ona je rođena 1888. godine, a potvrdu o rođenju izdale su turske vlasti koje su u to vreme vladale ovim područjem.

Amaš, iz arapskog sela Džisr al-Zarka, u Izraelu, imala je desetoro dece i ukupno 300 potomaka, prenosi izraelska štampa, ističući da ako je stvarno imala 124 godine, kada je umrla, onda je Mariam Amaš zaista bila najstarija žena na svetu. Zvanično se smatra da je najduže živela Francuskinja Žan Luiz Kalmet koja je doživela 122 godine i 165 dana.

Pre nekoliko meseci Amaš, u čijoj ličnoj karti piše da je rođena "00.00.1888." izjavila je za jedan izraelski list: "Imam 124 godine i u mojoj ličnoj karti piše da sam rođena 1888. Na nesreću ne znam tačan datum, tako da me na kraju svake godine moja porodica iznenadi sljavljem i poklonima".

Mariam je bila dobro poznata u arapskoj zajednici i ljudi su dolazili iz celog sveta i iz jevrejskih škola u Izraelu da čuju njenu životnu priču. Mažd al Amaš, jedan od unuka, izjavio je posle smrti da je baka uprkos poodmaklom dobu bila snažna, a razbolela se tri dana pred smrt i tada je preneta u bolnicu. Inače je pet puta tokom dugogo života bila na hodočašću u Meki i pet puta dnevno se molila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.