Mađarska zabranila prodaju zemlje strancima

Mađarski parlament usvojio je amandman na Ustav koji zabranjuje strancima da kupuju poljoprivredno zemljište u Mađarskoj.
Mađarski parlament usvojio je amandman na Ustav koji zabranjuje strancima da kupuju poljoprivredno zemljište u Mađarskoj.

Za zabranu prodaje obradivih površina strancima glasala je ogromna većina poslanika u parlamentu, navodi se u saopštenju mađarskog Ministarstva poljoprivrede, koji je ovu odluku okarakterisao kao istorijsku i "početak nove ere poljoprivrede" zemlje.

Da bi se sprečilo povećanje prilično niske cene zemljišta u Mađarskoj i kupovina obradivih površina radi špekulacija, u zemlji je, od 2004 do 2011, na snazi moratorijum na kupovinu zemljišta od strane stranaca.

Evropska unija je produžila moratorijum do aprila 2014., a najnovija odluka parlamenta bi mogla izazvati "ozbiljne nezadovoljstvo" u EU, navodi AP.

  • Vojvodjanin

    26.12.2012 07:46
    @pametna

    Pa HRvati za nas nisu stranci, oni su konstitutivni anrod u Vojvodini (jedan od 6)
  • Vojvodjanin

    26.12.2012 07:44
    Nas Vojvodjane odluka ne uznemirava, mi u Budimpesti nismo stranci.


  • 23.12.2012 13:31
    Pa nasi su iznajmili na 99 godina sve sto su mogli i to naravno strancima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.