EU: Ista cena premija za žene i muškarce

Osiguravajuće kuće u Evropskoj uniji novi propis obavezuje da zaračunavaju istu cenu za isti osiguravajući proizvod muškarcima i ženama.

Osiguravajuće kuće u Evropskoj uniji novi propis obavezuje da zaračunavaju istu cenu za isti osiguravajući proizvod muškarcima i ženama.

Novi propisi važiće za sve nove ugovore o osiguranju, uključujući za auto i životno osiguranje. Izmene zakona usvojene su nakon što je Sud pravde presudio da različite premije za muškarce i žene isključivo na osnovu pola nisu u saglasnosti sa principima "uniseks" cena uključenim u zakone EU o rodnoj ravnopravnosti, kao ni sa Poveljom EU o osnovnim pravima.

Sud je u martu 2011. godine presudio da praksa osiguravajućih kuća da zaračunavaju različite cene muškarcima i ženama predstavlja diskriminaciju. Pred Sud je slučaj iznelo jedno belgijsko udruženje potrošača. Po presudi je osiguravajućim kompanijama u EU dat rok do 21. decembra 2012. godine da promene politiku cena kako bi obezbedili da se klijenti bez obzira na pol jednako tretiraju.

"Rodna ravnopravnost je fundamentalno pravo u EU", istakla je potpredsednica Evropske komisije i komesarka za pravdu Vivijen Reding dodajući da je sektor osiguranja imao više od godinu dana da pređe na politiku "uniseks" cena. Komisija je pomogla osiguravajućoj industriji da se prilagodi novim propisima, pored ostalog praktičnim smernicama, kazala je Reding i napomenula da će Komisija pratiti kako osiguravajući sektor sprovodi nove propise u praksi.

Rod je bio odlučujući faktor kod najmanje tri osiguravajuća proizvoda - auto osiguranja, životnog osiguranja i privatnog zdravstvenog osiguranja. Ocenjuje se da će u sve tri kategorije prelazak na "uniseks" cene imati posledice na premije i za žene i za muškarce.

"Uniseks" ili rodno neutralne cene znače da muškarac i žena istih karakteristika, poput starosti ili zdravstvenog stanja, moraju da plaćaju isto za isti proizvod. Cena u osiguranju moraće da bude zasnovana na drugim faktorima rizika, recimo na ponašanju u vožnji kada je reč o auto-osiguranju, i ljudi više neće plaćati više ili manje samo zbog rodne pripadnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.