SAD: Opala prodaja za božićne praznike

Berzanski indeksi u SAD su juče oslabili usled pada akcija kompanija u sektoru maloprodaje, izazvanog razočaravajućim podacima o potrošnji za vreme božićnih praznika.

Berzanski indeksi u SAD su juče oslabili usled pada akcija kompanija u sektoru maloprodaje, izazvanog razočaravajućim podacima o potrošnji za vreme božićnih praznika, pri čemu investitori spekulišu da je zabrinutost zbog preteće "fiskalne litice" odvratila potrošače od kupovine.

Obim trgovanja je bio slab pošto su mnogi trgovci i dalje na božićnim praznicima, dok većina berzi u Evropi iz istog razloga nije radila.

Indeks maloprodajnog sektora, "Morgan Stenli ritejl", pao je za 1,8 odsto kao reakcija na rast maloprodaje u toku aktuelnih praznika, odnosno u periodu između 28. oktobra i 24. decembra, od samo 0,7 odsto, prema rastu iz istog perioda lani od dva odsto, kako su pokazali podaci iz izveštaja "Spending pals" kompanije "Masterkard".

Direktorka za investicije u američkoj kompaniji "Oak Bruk investments", Džana Sampson, izjavila je da su se potrošači verovatno uzdržali od božićne kupovine u poslednji čas zbog strepnji u vezi "fiskalne litice", odnosno stupanja na snagu mera štednje i povećanja poreza 1. januara. "Mislim da su se ljudi ove godine suzdržavali od potrošnje zato što su zabrinuti da će sledeće godine manje zarađivati i da će morati da stegnu kaiš", rekla je Sampsonova.

Američki predsednik Barak Obama bi danas trebalo da se vrati u Vašington radi nastavka pregovora sa republikanskom većinom u Kongresu oko izbegavanja da na snagu sledeće sedmice stupi niz mera za smanjenje potrošnje i povećanja poreza.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.