Francuski parlament usvojio sporni član o gej braku

Francuski parlament usvojio najvažniji član nacrta zakona o legalizaciji istopolnih brakova, zbog čega su širom zemlje održani protesti za i protiv gej brakova.
Francuski parlament usvojio najvažniji član nacrta zakona o legalizaciji istopolnih brakova, zbog čega su širom zemlje održani protesti za i protiv gej brakova.

Za preformulisanje braka kao zajednice između dve osobe, a ne isključivo između muškarca i žene glasalo je 249 poslanika, dok je 97 bilo protiv.

Ankete pokazuju da između 55 i 60 odsto francuskih državljana podržava istopolne brakove, dok nešto manji procenat - oko 50 odsto smatra da gej parovi mogu da usvajaju decu.

Socijalisti predsednika Fransoa Olanda i njihovi levičarski saveznici podržali su predlog zakona, protiv koga su bili brojni poslanici iz vodeće opozicione stranke desnog centra UMP. "Srećni smo i ponosni jer smo načinili prvi korak", rekla je francuska ministarka pravde.

Očekuje se da će rasprave o zakonu potrajati više od nedelju dana, dok poslanici raspravljaju o stotinama amandmana na zakon, od kojih su najveći broj podneli pripadnici opozicije desnog centra. Konačno glasanje o zakonu predviđeno je za 12. februar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.