Malala uspešno operisana

Malala Jusafzai (15), pakistanska devojčica koju su talibani ranili u glavu zbog borbe za prava žena na obrazovanje, uspešno je operisana u Velikoj Britaniji.
Malala Jusafzai (15), pakistanska devojčica koju su talibani ranili u glavu zbog borbe za prava žena na obrazovanje, uspešno je operisana u Velikoj Britaniji.

Lekari u bolnici "Kraljica Elizabeta" u Birmingemu rekli su da je Malala imala dve operacije, ugrađivanje titanijumske pločice u lobanju i elektronskog aparata u uvo. Portparolka bolnice, rekla je da je tim koji je operisao devojku "veoma zadovoljan" njenim stanjem posle pet sati operacije. "Obe operacije su bile uspešne i Malala se sada oporavlja u bolnici. Njeno stanje opisano je kao stabilno i lekari su zadovoljni kako napreduje. Budna je i razgovara sa lekarima i svojom porodicom", rekla je ona.

Na konferenciji za novinare uoči operacije, doktori su rekli da će joj ugraditi titanijumsku pločicu koja će štiti njen mozak tako što će prekriti rupu od metka u lobanji. Oni su dodali da je metak okrznuo Malalin mozak, na samo nekoliko centimetara koji su je delili od smrti i prošao kroz njenu glavu i vrat, pre nego što se zaustavio u levom ramenu. Posle napada ona je ostala potpuno gluva na levo uvo, ali sada joj je ugrađen implant koji će omogućiti da se za 18 meseci sluh povrati na normalan nivo.

Malalu su talibani upucali u glavu dok je ulazila u školski autobus 9. oktobra, jer se zalaže za pravo pakistanskih devojčica na obrazovanje. Ona je postala simbol protivljenja talibanskom ekstremizmu i njihovim strogim tumačenjima šerijatskog zakona, a javnosti je postala poznata kada je imala samo 11 godina, jer je na blogu za servis BBC-ja na urdu jeziku opisala svoj život pod talibanima.

Od pokušaja njenog ubistva, milioni ljudi potpisali su peticije kojima su je podržali, dok su Ujedinjene nacije ustanovile prošlog novembra svetski "Malalin dan". Malala je pre pre dva dana nominovana za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, čiji će dobitnik biti saopšten početkom oktobra, a uručenje 10. decembra u Oslu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet