Najavljeni novi protesti u Sloveniji

Za kraj nedelje u Sloveniji su najavljeni novi protesti protiv političkih elita i vlade, koji će početi sutra, a u petak će se prvi put u većem broju u Ljubljani okupiti i pristalice premijera Janeza Janše kako bi izrazili neslaganje sa porukama antivladinih demonstranata.
Za kraj nedelje u Sloveniji su najavljeni novi protesti protiv političkih elita i vlade, koji će početi sutra, a u petak će se prvi put u većem broju u Ljubljani okupiti i pristalice premijera Janeza Janše kako bi izrazili neslaganje sa porukama antivladinih demonstranata.

Protesti zbog neslaganja sa "političkim i privrednim elitama" sporadično se putem društvene mreže "Fejsbuk" organizuju u slovenačkim gradovima već više od dva meseca.

Demonstracije su usmerene protiv korupcije i klijentelizma slovenačkih političara, ali i vlade u celini, a u četvrtak će pomalo odisati i "karnevalskom" atmosferom.

Demonstranti su najavili da će se sutra uveče okupiti u centru Ljubljane sa papirnim maskama, koje će simbolično spaliti ispred zgrade slovenačkog parlamenta, tražeći raspuštanje sadašnje i formiranje prelazne vlade, koja bi državu vodila do vanrednih izbora.

Veći protesti "fejsbukovaca" u Ljubljani su najavljeni za petak rano popodne, kada će se, prema očekivanjima, više hiljada ljudi okupiti na Kongresnom trgu. Kako su javili slovenački mediji, dva sata pre toga na istom će se mestu održati i skup pristalica sadašnje vlade i premijera Janše.

Policiji je skup, na kojem će se sa slovenačkim i zastavama Evropske unije izraziti podrška Janšinim reformama, zvanično prijavilo udruženje "Skupština za republiku".

Među članovima tog udruženja je više istaknutih javnih ličnosti i bivših ministara u Janšinoj prethodnoj vladi koji ga podržavaju, a, prema najavama medija, nije isključeno da će se na skupu pojaviti i on sam.

Organizaciju ovog okupljanja podržava i Janšina Slovenačka demokratska stranka (SDS), koja je pozvala svoje istaknutije predstavnike da na skup dovedu što više običnih članova i simpatizera stranke.

Skup protivnika i pristalica vlasti održaće se na istom mestu, pa je bilo upozorenja da bi moglo doći i do incidenata, što su organizatori oba skupa unapred odbacili, izrazivši verovanje da će ova okupljanja proteći mirno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.