Srušen spomenik Srbima stradalim u "Oluji"

Jedan od retkih spomenika Srbima stradalim u "Oluji" i drugim ratnim sukobima na području Kninske krajine srušen je u noći između četvrtka, 12. i petka, 13. septembra  u selu Golubiću kod Knina.
Jedan od retkih spomenika Srbima stradalim u "Oluji" i drugim ratnim sukobima na području Kninske krajine srušen je u noći između četvrtka, 12. i petka, 13. septembra  u selu Golubiću kod Knina.

Spomenik je podignut 2011. godine u porti crkve Svetog arhiđakona Stefana koja je prošle godine obeležila 550 godina postojanja, saopštilo je Udruženje porodica nestalih i poginulih lica "Suza".

Spomen ploču sa krstom i natpisom "Sećanje na Golubićane stradale u ratovima" podigli su meštani Golubića, a na inicijativu Udruženja porodica nestalih Srba iz hrvatskog udruženja "Suza".

"Iako su predstavnici porodica žrtava u Golubiću pod pritiscima braniteljskih udruženja, u dogovoru sa lokalnom vlašću prihvatili izmenu prvobitnog spomen obeležja na kojem su se nalazila imena i prezimena 34 ubijena meštanina i postavili novu ploču sa novim tekstom, ni to nije moglo opstati", navode u Udruženju "Suza".

Ogorčenje je, kako navode u Udruženju "Suza", tim veće što je spomenik u Golubiću podignut dve godine pre, a srušen i polomljen neposredno posle ulaska Hrvatske u EU.

U Udruženju "Suza" navode da su očekivali da će ulaskom Hrvatske u EU njihovo pravo na sećanje i podignuti spomenici biti više zaštićeni i da će se i na drugim mestima srpskih stradanja u Hrvatskoj nesmetano podizati spomen obeležja.

"Bol i razočarenje porodica nestalih najnovijim vandalskim činom rušenja spomenika u Golubiću je tim veći jer se na našem spisku još uvek vodi 2.000 nestalih iz perioda 1991 -1995".

U Udruženju "Suza" se pitaju kako će se rušenje spomenika odraziti na rešavanje sudbine nestalih i njihove sahrane u porodične grobnice u Hrvatskoj i zato od aktuelne vlasti traži da im omogući poštovanje prava na sećanje, kao i na ubrzanje procesa rešavanaj sudbine nestalih, navodi se u saopštenju.

  • Srbijanac

    15.09.2013 15:05
    Odvratno...
    Kao što je govorio Njofra, sa manje od 5% Srba mogu da rade šta god požele!

    Evropljani!? Fuj...
  • 13.09.2013 16:55
    Nije ni cudo sto se Nemci stide ko im je usao u EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.