VIDEO: Bodibilderka bez ruku inspiracija za mnoge

Uprkos tome što je kao dete ostala bez obe ruke, Barbi Tomas je danas uspešna bodibilderka i model.
Uprkos tome što je kao dete ostala bez obe ruke, Barbi Tomas je danas uspešna bodibilderka i model.

Tomas je izgubila obe ruke kada je imala samo dve godine. Dok se igrala ispred svog stana u Teksasu, popela se na trafo stanicu i uhvatila se za strujne kablove. Struja je prošla kroz njeno telo i spalila ruke do kostiju.

"Bile su kao ugalj", napisala je u biografiji na svom sajtu Fitness Unarmed. "Bile su potpuno mrtve i morale su da se amputiraju do ramena."

Niko nije očekivao da će mala Barbi preživeti. Međutim, danas, u 37. godini ostvarila je skoro nemoguće: ona je model i takmiči se u bodibildingu. Živi u američkoj državi Feniks, sa sinovima od 13 i 17 godina. Ona koristi ramena umesto ruku, koje njeni sinovi zovu "grudve".

Tomas kaže da njen pozitivan stav potiče od njene porodice. "Nije mi bilo dozvoljeno da budem negativna i da kažem da nešto ne mogu da uradim", izjavila je za ABCNews.co. "Uvek su me učili da se fokusiram na ono što mogu, a ne na ono što ne mogu da uradim", dodala je. "To verovatno ima dosta veze sa mojom ličnošću - ne mogu da zamislim da sam negativna."

Fitnes takmičari, pored toga što moraju da imaju izvajana tela, moraju da izvedu i dvominutni performans koji obuhvata ples, navijanje i gimnastiku.

"Potpuno je isto kao i kod bodibildera, samo što osim isklesanih mišića, sudije žele da vide lepu ženstvenu figuru", kaže Tomas. Eksperti kažu da je telo bodibilderke nešto između bodibildera i tela bikini modela.

Barbini plesni nastupi uključuju špage i visoke udarce. Ona je bila šesta u junu na Nacionalnom takmičenju juniora i peta u avgustu na Šampionatu Severne Amerike. Toliko je impresionirala Internacionalni komitet bodibildera da je dobila prvu ikad dodeljenu nagradu za inspiraciju.

"Izabrala je najtežu od svih disciplina. Pitali smo se: kako može sve to da uradi? Ali stvarno nas je oduševila. Bila je fantastična dok je skakala i radila špage. I sve vreme je bila seksi, zabavna i emotivna. Oduševila je i publiku", rekao je Majls Nusl, predsednik komiteta Arizone. "Za nju ne smete upotrebiti izraz "hendikepirana", jer ćete sigurno dobiti preko usta. Barbi nije hendikepirana", dodao je Majls.

Nakon nesreće u detinjstvu, doktori su prorekli da bi Tomas mogla da bude "biljka" do kraja života. "Doktori su bili zbunjeni mojim oporavkom. Zaključili su da sam najverovatnije preživela zahvaljujući gumenom đonu na mojim patikama. T o je verovatno imalo neki udeo, ali sam ubeđena da sam preživela jer je Bog imao plan za mene", smatra Tomas.

Tomas je prošla kroz intenzivnu terapiju kako bi se adaptirala na život bez ruku. Međutim, godinama nakon nesreće, i dalje mora da imrpovizuje kako bi uradila neke svakodnevne stvari.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet