Hrvatska: Sve više radnji sa hranom isteklog roka trajanja

Po uzoru na druge hrvatske gradove sada i Osijek dobija prodavnicu za siromašne u kojoj bi građani lošijeg imovinskog stanja mogli besplatno ili po simboličnim cenama da dobijaju hranu kojoj je istekao rok trajanja ili je rok pred isticanjem.
Po uzoru na druge hrvatske gradove sada i Osijek dobija prodavnicu za siromašne u kojoj bi građani lošijeg imovinskog stanja mogli besplatno ili po simboličnim cenama da dobijaju hranu kojoj je istekao rok trajanja ili je rok pred isticanjem.

Na ovu potrebu nedavno je ukazala Vera Kvastek iz Josipovca kod Osijeka, čija je priča poslednjih dana digla na noge celu Hrvatsku.

Kvastekova je, naime, u svojoj ispovesti ispričala da je sa unukom i bolesnim sinom više gladna nego sita, da su željni svega, te da preživljavaju zahvaljujući psećoj hrani koju dobijaju od Udruženja za zaštitu životinja za četiri psa koja je udomila. Predsednica udruženja "Rijeka ljubavi" Štefica Čučak jedna je od inicijatorki osnivanja takve prodavnice. Ona kaže da je otvaranje socijalne trgovine velika potreba za Osijek.

"“Sva hrana kojoj je istekao rok trajanja, a ima upotrebnu vrednost i bezbedna je po zdravlje mora biti dostupna svima, kako bi sirotinja prestala da kopa po kontenjerima, što je nedopustivo i sramno. Nama dolaze ljudi koji danima nisu ništa jeli", rekla je Čučakova. Ona je rekla da je šokantno koliko se hrane svakodnevno baca. U EU, dodala je, nema bacanja hrane već se dovozi u te socijalne samousluge.

Podršku u ovoj nameri "Rijeka ljubavi" ima od brojnih Osječana i Slavonaca, ali i Saveza nezaposlenih Hrvatske. "Stiglo je više od 1.000 poziva, sms-ova, mejlova, ...", rekla je Čučakova koja je posebno zahvalila pevaču Toniju Cetinskom, koji priprema koncert protiv gladi.

Prodavnice za siromašne imaju grad Varaždin, Vinkovci i Rijeka.

  • 03.03.2014 13:28
    kaj ne....
    eUropski maniei,kaj ne? Ne kak vi balkanci...eUropa je to ;)
  • 03.03.2014 13:25
    SFRJ
    Cudna biljka ta domovina.Nemoze da se jede a ti za nju zivot dajes.
  • Azdajevo

    03.03.2014 13:21
    Sreca kod nas nema hrane kojoj je istekao rok, jer cim se taj rok priblizi, nasi izbrisu datum i udare novi :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet