Rusi traže hapšenje ukrajinskog ultradesničara

Rusija je povela istragu protiv Dmitro Jaroša, lidera ukrajinske ultradesničarske parlamentarne grupe Desni sektor, zbog navodnog podsticanja akata terorizma u Rusiji.
Rusija je povela istragu protiv Dmitro Jaroša, lidera ukrajinske ultradesničarske parlamentarne grupe Desni sektor, zbog navodnog podsticanja akata terorizma u Rusiji.

Ruski Istražni komitet je zatražio Jaroševo hapšenje i njegovo stavljanje na međunarodnu listu traženih lica.

"Po mišljenju istražitelja, Dmitro Jaroš je javno pozivao antiruske snage na ekstremističku delatnost i terorizam u Rusiji", stoji u saopštenju komiteta. Za dela koja mu se stavljaju na teret Jaroš bi, prema ruskom zakonu, mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu do sedam godina.

Nastavnik po obrazovanju, Jaroš je rođen u istočnom delu Ukrajine, u kojem se pretežno govori ruski. Osnovao je ukrajinsku nacionalističku grupu Trozubac 1994. godine, a 2013. godine Desni sektor, koji je koordinisao radikalne snage u protestima u Kijevu. Bilo mu je ponuđeno mesto u novom ukrajinskom Savetu bezbednosti, ali ga je odbio.

Prema tvrdnjama ruskih medija, Jaroš je u subotu na društvenim mrežama objavio kako bi želeo da vođa čečenskih pobunjenika Doku Umarov naoruža borce protiv Rusije. To je izazvalo ljutitu reakciju, kako ruskog ministarstva inostranih poslova, tako i čečenskog lidera Ramzana Kadirova. U Desnom sektoru ističu da su navodne Jarošove izjave delo hakera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.