Srušio se deo Pompeje

Nekoliko zidova antičkog grada Pompeja kod Napulja u Italiji, srušilo se poslednjih dana, među njima i deo zida Venerinog hrama, saopštila je danas uprava tog arheološkog nalazišta, ne precizirajući uzroke.
Nekoliko zidova antičkog grada Pompeja kod Napulja u Italiji, srušilo se poslednjih dana, među njima i deo zida Venerinog hrama, saopštila je danas uprava tog arheološkog nalazišta, ne precizirajući uzroke.

Lokalitet Pompeja od nedavno nema upravnika, upozorio je Antonio Irlando, predstavnik nevladine organizacije Opservatorije kulturne baštine.

Radnici koji održavaju nalazište kažu danas da se srušilo dva metra zida koji je nedavno rekonstruisan, a da su se u nedelju srušili luk Venerinog hrama i deo zida jedne grobnice. Obe oštećene zone Pompeje su zatvorene za posetioce.

Novi ministar kulture Dario Frančeskini zakazao je za ovu nedelju sastanak zbog oštećenja na toj lokaciji koju je Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) 1997. godine stavila na listu svetske baštine. Na sastanku će biti razmotrena i restauracija koju sa 105 miliona evra finansira Evropska unija.

U poslednje tri godine u Pompeji se srušio stub jedne do tada očuvane kuće, a potom i delovi zida Doma gladijatora.

Pompeja je osnovana u VI veku pre nove ere i tokom 700 godina - do erupcije vulkana Vezuv koji ju je zatrpao pepelom, spalio i okamenio, tu su živeli Samniti, Grci, Etrurci i Rimljani.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.