Predsednik Abhazije podneo ostavku

Lider Abhazije, samoproglašene republike koja se otcepila od Gruzije, Aleksandar Ankvab, posle višednevnih uličnih demonstracija danas je podneo ostavku.

Lider Abhazije, samoproglašene republike koja se otcepila od Gruzije, Aleksandar Ankvab, posle višednevnih uličnih demonstracija danas je podneo ostavku.

"Dajem ostavku na položaj predsednika Republike Abhazije u cilju očuvanja stabilnosti u zemlji", stoji u Ankvabovom saopštenju. Ankvab se našao na udaru optužbi za korupciju i zloupotrebu vlasti.

Državnost Abhazije, inače, priznaje samo šačica zemalja, uključujući i Rusiju. Ostavka Ankvaba je usledila dan nakon što je lokalni parlament izglasao odluku o održavanju prevremenih predsedničkih izbora 24. avgusta.

Do izbora novog predsednika zemlje tu dužnost će obavljati predsednik abhazijskog parlamenta Valerij Bganba. Ostavku je podnela i vlada Abhazije. U petak je Privremeni nacionalni savet, koji su oformili lideri opozicije, objavio kako kontroliše vlast u zemlji.

Ko god da nasledi Ankvaba, svakako će nastaviti politiku bliskih veza sa Moskvom, od koje ta zemlja zavisi i u političkom i u ekonomskom smislu, procenjuju analitičari.

  • Gajgerov krojač

    01.06.2014 19:32
    ''Državnost Abhazije priznaje samo šačica zemalja, uključujući i Rusiju...'' Rusija je nju otčupala od Gruzije baš kao i one Krimove i Donjecke gde ima Rusa, ili kao čitavu Čečeniju gde nema ni 2% Rusa. Bilo negde Rusa ili ne bilo - čupaj sve što ti život pruža. A u samoj Rusiji broj ne-Rusa će za manje od 20 godina premašiti broj Rusa... Glavni muslimanski muftija je na moskovskoj televiziji već javno i otvoreno zatražio da se na državnom grbu jedna od dveju kruna s krstovima preinači tako da se umesto krsta instalira polumesec... U Moskvi pravi Rusi čine jedva trećinu stanovništva... Nigde u svetu nije dosadno, pa neće biti ni u Rusiji. I s lukavim Kinezima se Rusi paze, maze i tepaju đorđe-đoka ne bi li zglajzali Ameriku, a potom sledi kinesko-ruski zagrljaj u kome će bož' mi prosti nekome (pa još premorenom i ispucanom) popucati ruske kosti - a sve zbog životnog prostora. Pa da više ne bude da Rus može praviti dece koliko hoće, a kineska majka ne sme da rodi više od jednog malog žutog.
  • Sale NS

    01.06.2014 17:49
    Eto meni jeda ...
    ... za sutra !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.