Kinezi sravnjuju 700 planina

Kineske vlasti ravnaju preko 700 vrhova kako bi na 50 milja od grada Langžua na 130.000 hektara izgradili novi metropolis u izravnatoj pustinji.
Kineske vlasti ravnaju preko 700 vrhova kako bi na 50 milja od grada Langžua na 130.000 hektara izgradili novi metropolis u izravnatoj pustinji.

Prema podacima sa kojima raspolaže engleski Gardijan, čitav inženjerski projekat košta oko 2,2 milijarde funti.

S druge strane, prema državnom Čajna Dejliju, projakat je već privukao preko 7 milijardi funti korporativnog ulaganja.

U naučnoj studiji objavljenoj ove nedelje u časopisu Nature, trojica kineskih naučnika upozorila su kako će plan po kojem će Kina buldožerima sravniti više od 700 planina da bi se izgradili novi gradovi nije dovoljno razrađen i potencijalno predstavlja veliku opasnost za prirodnu okolinu.

Veliki projekat poravnavanja 250 kvadratnih kilometara kineskog tla započet je u aprilu 2012. i namera je da se njime stvori više prostora za širenje gradova, kao i povećanje obradivih poljoprivrednih površina.

Tokovi reka su time dovedeni u opasnost, a već su se počela da se pojavljuju i klizišta, a radovi u Langžuu su zaustavljeni su zbog velikog zagađenja vazduha koje je nastalo zbog velikog oblaka prašine prouzrokovanog radovima.

  • 06.06.2014 21:26
    Nocna mora za djesbase.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.