Kralj Huan Karlos poslednji put na vojnoj paradi

Španski kralj Huan Karlos danas je prisustvovao vojnoj paradi poslednji put pre abdikacije u korist svog sina, princa Filipa.
Španski kralj Huan Karlos danas je prisustvovao vojnoj paradi poslednji put pre abdikacije u korist svog sina, princa Filipa.

Filip je bio u kraljevoj pratnji na godišnjoj ceremoniji Dana oružanih snaga Španije, priređenoj u čast svih onih koji su dali život u službi nacije, navode agencije.

Američka agencija prenosi i rezultate najnovije ankete, prema kojoj se većina Španaca zalaže za održavanje referenduma o tome da li zemlja treba da ostane monarhija. Ispitivanje javnog mnjenja koje je sprovela agencija Metroskopija pokazuje da 62 odsto građana želi da "u nekom trenutku" bude održan referendum.

Većina ispitanika podržala je kraljevu odluku da abdicira, a Filip treba da bude krunisan 19. juna.

Kralj Huan Karlos saopštio je prošle sedmice premijeru Španije Marijanu Rahoju da će abdicirati, posle skoro četiri decenije na tronu. Rahoj je izjavio da kralj, kojem se pogoršalo zdravlje posle više operacija prethodnih godina, odlazi s prestola iz ličnih razloga.

Nekada vrlo popularni Huan Karlos (76), koji je pomogao u tranziciji Španije u demokratiju 1970-ih godina posle Frankove diktature, izgubio je podršku javnosti poslednjih godina zbog korupcijskih skandala i gafova. Njegova ćerka, princeza Kristina, i njen suprug Inaki Urdangarin su pod istragom zbog korupcije.

Pod njegovom vladavinom, Španija je prerasla u stabilnu demokratiju, strogo ustavnu monarhiju, s nizom specifičnih autonomija, kao i dugogodišnju prosperitetnu ekonomiju, a članica Evropske unije postala je 1986. godine.

Popularni španski monarh 2012. godine našao se usred skandala zbog preskupog putovanja u Bocvanu, gde je učestvovao u lovu na medvede na vrhuncu ekonomske krize u Španiji. Mediji su pisali da takvo putovanje košta više nego što za godinu dana zaradi prosečan Španac, a situaciju je pogoršala i povreda koju je kralj u tom lovu zadobio, zbog koje je morao da operiše kuk.

Za jedno putovanju u Bocvanu radi ubistva slona potrebno je odvojiti 44.000 evra, što je oko dva puta više od prosečne godišnje zarade, pisao je dnevnik "Pais".

Zbog strasti za lovom na medvede, morao je da se odrekne i pozicije predsednika Svetskog fonda za divlje životinje, pošto je zaključeno da iako nije zabranjeno loviti medvede ipak je neprikladno, sa te pozicije.

Huan Karlos je napunio naslovne strane širom sveta i diplomatskim skandalom pošto se neočekivano nediplomatski obratio predsedniku Venecuele Ugu Čavesu na samitu u Čileu, kada mu je iznervirano rekao: "Zašto više ne ućutiš!?"

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.