Pet lokacija na kojima se možda nalaze ostaci Servantesa

Ekipa naučnika otkrila je pet lokacija ispod jedne crkve u Madridu u kojima bi mogli da se nalaze posmrtni ostaci španskog pisca Migela de Servantesa, čiji grob nije nikada pronađen.
Ekipa naučnika otkrila je pet lokacija ispod jedne crkve u Madridu u kojima bi mogli da se nalaze posmrtni ostaci španskog pisca Migela de Servantesa, čiji grob nije nikada pronađen.

Naučnici su krajem aprila krenuli u potragu za nepoznatim grobom uz pomoć radara, kamera sa infracrvenim zracima i trodimenzionalnim skenerima.

"Ne želimo da dajemo lažne nade. Još ne znamo da li smo našli grob, već pet lokacija na kojima bi mogli da se nalaze Servantesovi posmrtni ostaci", izjavio je Fransisko Esberija, vođa naučne ekipe.

Esberi je međunarodno priznat stručnjak koji je učestvovao u obdukciji tela bivšeg čileanskog predsednika Salvadora Aljendea na osnovu kojeg je zaključeno da je Aljende izvršio samoubistvo posle vojnog puča Augusta Pinočea 1973. godine.

Servantes, najveći pisac španskog jezika, živeo je pre 400 godina, slavljen i obožavan od mnogih generacija.

Madridske gradske vlasti su početom marta odlučile da izdvoje 100.000 evra za traženje Servantesovog groba, što će se odvijati u tri faze. Prva faza podrazumeva da naučnici pomoću savremene tehnologije istražuju lokaciju kako bi utvrdili da li se ispod zemlje nalaze ljudski posmrtni ostaci. Posle pronalaska mogućih lokacija, na njih dolaze arheolozi u okviru druge faze. Posle iskopavanja lokacije, počinje treća faza, dolaskom antropologa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.