Telefoniranje tokom vožnje opasnije od alkohola

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, u Laboratoriji za istraživanje saobraćaja, pokazalo je da telefoniranje usporava reakcije vozača više nego konzumiranje alkohola i droge.
Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, u Laboratoriji za istraživanje saobraćaja, pokazalo je da telefoniranje usporava reakcije vozača više nego konzumiranje alkohola i droge.

Prema toj studiji, pisanje poruka usporava vreme reakcije kod vozača za 37 odsto, dok korišćenje marihuane usporava reakciju vozača za 21 odsto, a konzumiranje alkohola za oko 13 odsto.

Istraživanje je pokazalo kako je razgovaranje mobilnim telefonom daleko najopasnije jer usporava reakciju vozača za 46 odsto.

Nakon ove studije u Velikoj Britaniji razmatraju uvođenje drastičnijih kazni za one koji koriste mobilni telefon tokom vožnje. Kazne bi mogle uključivati i automatsko oduzimanje vozačke dozvole na godinu dana i novčanu kaznu.

Tokom prethodnih 10 godina, koliko se korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje kažnjava u Velikoj Britaniji, novčana kazna je porasla sa 30 na 100 funti, dok sud može odrediti kaznu i od 1.000 funti.

  • Mario

    10.06.2014 21:25
    Mythbusters...
    Ovo je odavno poznato, a bila je i dosta davno epizoda Mythbustersa gde su pokazali naravno na njima svojstven način koliko je to tačno. Ovo je ustvari svima jasno, ali i dalje SVAKI DRUGI vozač koji prođe vidim čavrlja na mobilnom - neverovatno... Zar si ti BAŠ TAJ neuništiv i nepogrešiv da možeš da telefoniraš i voziš istovremeno?!
  • 10.06.2014 20:32
    oi
  • Ćevara

    10.06.2014 19:46
    Stvarno mi nije jasno???
    Ima 400e za telefon-nema 10e za blutut slušalicu,
    ima auto sa kožnim volanom i Blututom a nezna da ih upari! Telefon drži glavom na ramenu, jednom rukom drži volan a drugom mlati i ubedjuje onog sa druge strane veze!! A pešaci kao muve bez glave, ide preko raskrsnice po dijagonali i kucka poruku!!!
    Ovo "telefonanisanje" je pravazišlo svaku meru!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet