Traže da selo "Smrt Jevrejima" promeni ime

Centar "Simon Vizental" zatražio je od francuske Vlade da preimenuje seoce u centralnoj Francuskoj koje se zove "Smrt Jevrejima" (La Mort aux Juifs).
Centar "Simon Vizental" zatražio je od francuske Vlade da preimenuje seoce u centralnoj Francuskoj koje se zove "Smrt Jevrejima" (La Mort aux Juifs).

Direktor ovog centra Šimon Samjuels uputio je pismo ministru unutrašnjih poslova Francuske u kome je zatražio uklanjanje "tog genocidnog imena".

"Šokantno je da je ovaj naziv preživeo poslednjih 70 godina od kada je Francuska oslobođena od nacista", navodi se u pismu. Prema njegovim rečima, taj naziv postoji još od krstaških pogroma koji su doveli do progona Jevreja iz Francuske 1306. godine.

Zamenica gradonačelnika mesta Kurtmo, 100 kilometara južno od Pariza, pod čijom je jurisdikcijom seoce spornog naziva, Mari-Elizabet Sekreton, rekla je da je to smešno i da je to ime oduvek bilo takvo.

"Ovde niko nema ništa protiv Jevreja i ne čudi me što je to pitanje ponovo u centru pažnje", rekla je ona. Jedna grupa apelovala je 1992. godine da se to ime promeni, ali bez uspeha.

U Francuskoj živi oko 500.000 Jevreja.

  • Evropa

    13.08.2014 13:54
    E to su evropska merila vrednosti. Ne smem ni da zamislim šta bi se desilo da je tako nešto kod nas kojim slučajem. U stvari tako nešto kod nas i nemože da se desi ali koga to briga. Verovatno neće ni promeniti jer će čuvati tradiciju. Ja neću da budem deo te evrope NEĆU. Njima je to smešno pa šta više reći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.