Papa skeptičan oko skorog ujedinjenja dve crkve

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja izjavio je da je skeptičan prema mogućnosti da se dve hrišćanske crkve, u raskolu od 1054. godine, ponovo ujedine.
Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja izjavio je da je skeptičan prema mogućnosti da se dve hrišćanske crkve, u raskolu od 1054. godine, ponovo ujedine.

Franja je, na povratku kući iz Turske, rekao da se hrišćani nalaze na putu ujedinjenja, putu koji mora biti pređen. "Mi jesmo na tom putu, ali takođe moramo da čekamo teologe da se slože među sobom. Nikada nećemo dočekati taj dan, uveravam vas. Skeptičan sam".

Ali, dodao je papa, ne samo teolozi, nego i običan svet može da radi na ujedinjenju: udružujući se u dobrotvornom radu, deleći svoja iskustva, moleći se zajedno, radeći zajedno. "Ujedinjenje je staza, staza kojom moramo proći, i moramo je proći zajedno", zaključio je papa Franja.

Hrišćanska crkva rascepila se sredinom 11. veka oko pitanja primata rimskog pape nad čitavim svetom hrišćanstva. Hrišćanski svet, oličen u tom trenutku u Vizantiji koja je baštinila grčku tradiciju, i Rimu koji je nastavljač latinske tradicije, nije u tom trenutku bio svestan kakva se promena dogodila, jer se radilo o viševekovnom udaljavanju dve struje, koje se do danas nisu mogle ponovo da sastanu.

Papa je rekao i da je spreman da se "bilo kada, i bilo gde" sastane sa patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom. "Ja sam rekao: ići ću gde god želite, samo recite. On (Kiril) takođe ima istu želju. Ali zbog problema oko rata, susret sa papom mora da čeka. Mi međutim ne želimo da čekamo. Želimo da idemo napred", rekao je Franja.

Papa Franja se u Istanbulu sastao sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom, nakon čega su izdali su zajedničko saopštenje u kojem kažu da se mole za mir u Ukrajini "i pozivaju sve strane u sukobu da slede put dijaloga i poštovanja međunarodnog prava sa ciljem da učine kraj konfliktu i omoguće Ukrajincima da žive u miru".

  • 01.12.2014 08:24
    Pa zna s kim ima posla. Pravoslavci su se tek u poslednjih 200 godina dočepali zlata, a pape se kupaju u njemu već ceo milenijum.
  • sdragan

    01.12.2014 08:04
    Iritirajuce po normalni ljudski mozak je da "prvi" ljudi katolicke i pravoslavne religije nisu u stanju da na delo iznesu njihov pocetni postulat: "MIR medju ljudima!
    Vrlo brzo se dodje do zakljucka da njima nije bitan mir i zajednistvo svih vernika, vec samo novac,novac,novac...i naravno nemerljiva politicka moc sa svake strane!
    Drugim recima...Oboma ovako stanje odgovara...Inace bi se odavno spojili i udruzili!Imali su vise od hiljadu godina vremena za tako nesto.
    Hrist bi vas se stideo...Zasigurno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.