Pismo zatočene novinarke Radija Slobodna Evropa

Istraživačka novinarka iz Azerbejdžana Kadidža Ismailova, koja je uhapšena 5. decembra, iz zatvora je poslala pismo u kojem tvrdi da je zatvorena zbog razotkrivanja korupcije.

Istraživačka novinarka iz Azerbejdžana Kadidža Ismailova, koja je uhapšena 5. decembra, iz zatvora je poslala pismo u kojem tvrdi da je zatvorena zbog razotkrivanja korupcije.

Kadidža Ismailova je u pismu navela da plaća cenu za razotkrivanje korupcije u Azerbejdžanu, ali da je vredelo. "Dragi prijatelji, svi vi znate zašto sam u zatvoru. Otkrivanje korupcije je istinski razlog. Jedini način da dokažete da represivni režimi greše je da nastavite istraživanje korupcije i odbranu prava potlačenih. Da, potrebno je platiti cenu, ali vredno je toga", napisala je Ismailova.

Novinarka Radija Slobodna Evropa već nekoliko godina trpi pritiske vlasti zbog toga što je istraživala korupcionaške poslove porodice predsednika Ilhama Alijeva, inače sina bivšeg predsednika Hejdara Alijeva, kome je u beogradskom parku Tašmajdan podignut spomenik.

Prošle nedelje uhapšena je pod optužbom da je navodila jednog novinara da se ubije tako što je ubedila svoje pretpostavljene da ga ne zaposle. Za to krivično delo zaprećena je zatvorska kazna od tri do sedam godina.

"Hapšenja i ograničavanja su deo naše misije da govorimo istinu. Moje hapšenje dokazuje još jednom da je važno napraviti promenu: Moramo da izgradimo stvarnost u kojoj je istina norma, za čije kazivanje nije nužna hrabrost", napisala je u pismu zatočena novinarka.

Povodom dolazećih praznika poželela je da u 2015. godini bude više istraživačkog novinarstva i više stremljenja ka pravdi i ljudskim pravima.

Kadidža Ismailova je autorka emisije na Radiju Slobodna Evropa i članica Projekta za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije. Na udaru je medija pod kontrolom vladajuće partije od 2012. godine, od kada je izložena i fizičkim pretnjama i hapšenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.