Italijanska policija pronašla 5.000 ukradenih antikviteta

U jednoj od najvećih operacija te vrste, italijanska policija je otkrila skrovište sa više od 5.000 ukradenih antikviteta, saopšteno je u Rimu.
U jednoj od najvećih operacija te vrste, italijanska policija je otkrila skrovište sa više od 5.000 ukradenih antikviteta, saopšteno je u Rimu.

"Ovo je dosad najveće otkriće: pronađen je 5.361 predmet zahvaljujući temeljnoj istrazi", izjavio je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini, dodavši da će svi antikviteti biti vraćeni tamo odakle su ukradeni.

Reč je o bronzama, skulpturama, vazama, nakitu, freskama, amforama koji potiču sa ilegalnih iskopina u Siciliji, Sardiniji, Kalabriji i drugim italijanskim provincijama.
Ukradeni artefakti, koji datiraju iz perioda između VIII veka p.n.e. i III veka, procenjeni su na oko 45 miliona evra.

Istraga je pokrenuta na osnovu jednog ukradenog predmeta - čuvene antičke vaze Asteas koja je prodata američkom muzeju Geti u Los Anđelesu. Tada je ustanovljeno da je vaza dospela u Ameriku preko izvesnog Đanfranka Bekina, italijanskog državljanina, vlasnika umetničke galerije u Švajcarskoj.

Istraga, sprovedena u saradnji sa policijom u Ženevi i Bazelu, vrlo brzo je dovela do otkrića švercerske mreže na potezu između Švajcarske i Italije. U Bazelu je otkriveno nekoliko skladišta u kojima je bilo na stotine antikviteta bez ikakve dokumentacije.

Umetnička dela bi najpre bila restaurirana u Švajcarskoj da bi potom bila prodavana u Nemačkoj, SAD, Velikoj Britaniji, Japanu i Australiji uz pomoć falsifikovanih papira. Italijanske vlasti su obećale da će sve zaplenjene antikvitete izložiti za javnost u Bazelu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet