Preminuo kralj Saudijske Arabije

Kralj Abdulah koji je vladao Saudijskom Arabijom od avgusta 2005. godine, umro je u 90. godini.

Kralj Abdulah koji je vladao Saudijskom Arabijom od avgusta 2005. godine, umro je u 90. godini.

Abdulaha, koji je bio jedan od najstarijih monarha u svetu, na čelu zemlje - najvećeg proizvođača nafte u svetu, naslediće njegov 79-godišnji brat, Salman. Kralj je bio u bolnici u Rijadu od novogodišnje noći, a dijagnoza je bila zapaljenje pluća.

Preminuli monarh je imao četiri supruge, sedam sinova i 15 kćeri. Smrt kralja Abdulaha koji je važio za reformistu i umerenog u okviru porodice Saud, dolazi u teško vreme za zemlju s 29 miliona stanovnika - drugu po veličini u arapskom svetu, posle Alžira. S jedne strane cena nafte opada, a Saudijska Arabija je pod sve više napada džihadista. Uz to, postoji i zabrinutost zbog sposobnosti Abdulahovih naslednika da vladaju.

Salman je u utorak, još kao prestolonaslednik, održao govor na otvaranju novog zasedanja Parlamenta i u ime tada obolelog kraja Abdulaha istakao izazove pred kraljevstvom. "Ovo zasedanje počinje u izuzetno osetljivim i delikatnim međunarodnim i regionalnim uslovima", rekao je on u govoru kojim je hrabrio Saudijce da će njihovi ekonomski interesi biti zaštićeni uprkos padu cena nafte.

  • dali

    23.01.2015 13:18
    delegacija
    sa... ide da oduzi svoje..
  • Kalauz

    23.01.2015 09:53
    Imao samo 4 žene. Ne kaže se da li je imao i harem džarija (robinja).
  • Vlada

    23.01.2015 08:54
    ...
    Tjah, mora da su mu ateisti došli glave...

    http://www.021.rs/Info/Svet/Saudijska-Arabija-Ateisti-proglaseni-teroristima.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.