Portparolu Anonimusa pet godina zatvora

Novinar i neformalni portparol hakerske grupe "Anonimusi" Baret Braun osuđen je na pet godina zatvora zbog neovlašćenog pristupa zaštićenom računaru, saopštile su njegove pristalice.

Novinar i neformalni portparol hakerske grupe "Anonimusi" Baret Braun osuđen je na pet godina zatvora zbog neovlašćenog pristupa zaštićenom računaru, saopštile su njegove pristalice.

Braun, koji je uhapšen 2012. godine, prvobitno je bio optužen za saradnju sa hakerima, ali je kasnije priznao krivicu po blažim optužbama, uključujući saučesništvo u neovlašćenom pristupanju zaštićenom kompjuteru.

Nakon izricanja kazne na saveznom sudu u Dalasu, grupa "Sloboda za Bareta Brauna" je na Tviteru napisala "Sjedinjene Države nepravde: Baret Braun osuđen na 63 meseca zatvora".

Braun, koji je pisao za "Vaniti Fer", "Hafington post" i druge američke medije, postao je nezvanični portparol "Anonimusa", a protiv njega je podignuta optužnica 2011. zato što je objavljivao linkove ka podacima ukradenim od kompanije u sektoru bezbednosti "Stratfor Global Intelidžens".

U Braunovu odbranu su stale mnoge organizacije koje se zalažu za slobodu govora, uključujući Komitet za zaštitu novinara i Reportere bez granica.

  • 23.01.2015 11:33
    ovi sa maskama mi liče na kjukluks klan. Zamisčli presretne te takav jedan noću.Pa i danju....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet