Političari među vlasnicima medija

Među vlasnicima medija, otvoreno ili preko članova porodice, nalaze se političari Bratislav Gašić, Dušan Bajatović, Nebojša Stefanović, navodi se u najnovijem izveštaju Vladinog Saveta za borbu protiv korupcije o radu medija.
Među vlasnicima medija, otvoreno ili preko članova porodice, nalaze se političari Bratislav Gašić, Dušan Bajatović, Nebojša Stefanović, navodi se u najnovijem izveštaju Vladinog Saveta za borbu protiv korupcije o radu medija.

U izveštaju Saveta o vlasničkoj sturkturi medija za period od 2011. do 2014. godine, koji je preneo NIN, navodi se da su među vlasnicima medija i biznismeni Milan Beko, Stanko Subotić, Predrag Ranković Peconi. Savet je naveo da je TV Pink Željka Mitrovića dobijala poreske olakšice, a TV Most Dušana Bajatovića subvencije iz vojvođanskog budžeta.

Savet je zaključio da više od polovine analiziranih medija nema jasno vidljivog vlasnika, odnosno od 50 posmatranih medija 27 ima netransparentno vlasništvo. Više od polovine najuticajnih medija ima kao krajnjeg vlasnika kompaniju registrovanu u inostranstvu, a problematične su one kod kojih su vlasnici ofšor kompanije, najčešće sa Kipra, Britanskih Devičanskih Ostrva, Kajmanskih Ostrva, gde je gotovo nemoguće utvrditi pravog vlasnika.

NIN je preneo da zaključak Saveta da na uređivačku politiku medija presudno utiče "gvozdeni trougao" medijskih kuća, političkih struktura i krupnog biznisa.

Aktuelni ministar odbrane Bratislav Gašić iz SNS-a, preko firme Saco d.o.o. vlasnik je televizije TV Plus iz Kruševca, a upravljačka prava je u aprilu 2014. preneo na direktora Dejana Miladinovića. Njegov sin, Vladan Gašić, vlasnik je televizije TV Zona iz Niša, preko firme Zona plus d.o.o, a jedan je od vlasnika i Sportske TV iz Kruševca, koja je dobila dozvolu za emitovanje u julu 2014. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, indirektno, preko članova familije ili putem ranijih angažmana dovodi se u vezu sa pojedinim medijama. Kako navodi Savet, Stefanović je u periodu 2004-2008. bio direktor marketinga kompanije Interspeed, u čijem je vlasništvu bio Radio Fokus. Iza Interspeeda stoji Petar Komnjenović, pominjan u policijskoj akciji Mreža.

U izveštaju Saveta je navedeno da su 2012. godine iza ugašenog dnevnog lista Pravda stajali ljudi bliski SNS-u.

  • 26.02.2015 13:53
    Pa da ruska ekipa hara.
  • miki sns

    26.02.2015 12:35
    Ovo je napad na vojsku, vladu, premijera i državu. Treba smeniti savet, oni primaju velike plate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.