Dolar uskoro jednak evru

Evro se danas spustio na novi 12-godišnji minimum u odnosu na dolar, a akcije na berzama evrozone dostigle su nove maksimume.
Evro se danas spustio na novi 12-godišnji minimum u odnosu na dolar, a akcije na berzama evrozone dostigle su nove maksimume, budući da kompanije veruju da će uporno slabljenje evropske valute u odnosu na američku doprineti njihovoj zaradi, kao što će, sa druge strane, snažan dolar ugroziti profit američkih firmi.

Globalna finansijska tržišta su ove nedelje fokusirana na sastanak američke Uprave federalnih rezervi (Fed), zakazan za sredu, a vrednost evra prema dolaru će nastaviti da utiče na kretanje akcija, ostalih valuta i obveznica, navode analitičari.

"Uz ovako snažan dolar uoči sastanka Fed-a, evru narednih dana nastavljaju da prete rizici koji bi mogli dodatno da obore njegovu vrednost, a njegovo eventualno jačanje biće ograničeno", navode analitičari banke Unikredit. Evro je danas ojačao trećinu procenta na 1,05 dolara, nakon što je u jednom trenutku potonuo na 1,04 dolara, što je njegov najniži nivo od januara 2003.

Evro je od sredine 2014. izgubio gotovo četvrtinu vrednosti u odnosu na dolar, a prošle nedelje je pretrpeo najveći nedeljni pad od septembra 2011, oslabivši 3,2 odsto, nakon što je Evropska centralna banka pokrenula program kupovine obveznica zemalja evrozone ukupne vrednosti 1,1 bilion evra. Američka banka "Goldman Saks" procenjuje da će evro do kraja 2017. vredeti 0,80 dolara.

  • 16.03.2015 15:05
    naslov
    U naslovu kazete "Dolar uskoro jednak evru " , a posle : "Goldman Saks" procenjuje da će evro do kraja 2017. vredeti 0,80 dolara. Niti je 0.80 jednako 1 , niti je 2017 uskoro !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.