Radikalizuje se štrajk prosvetara, bez nastave u mnogim školama

Članice Unije sindikata prosvetnih radnika počele su jednodnevnu obustavu rada.
Većina škola koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika jutros su počele jednodnevnu obustavu rada zbog smanjenja plata, rekao je predsednik tog sindikata Dragan Mijatović.

 

Prema njegovim rečima, potvrđeno je da su rad obustavile škole u Čačku, Gornjem Milanovcu i Kruševcu, čiji zaposleni nisu ni dobili februarsku platu.

- U pedeset škola u tim gradovima, zaposleni u petak uopšte nisu dobili platu, pošto direktori nisu hteli da potpišu umanjenje plate, jer znaju da je to protivzakonito - rekao je Matijević. Dodao je da postoje primeri da su prosvetni radnici koji su bili u štrajku dobili punu platu, kao i oni kojima je u skladu sa dopisom Ministarstva prosvete plata smanjena do 33 odsto. - Umanjenje plate zavisi od direktora i školske uprave, pa je tako nastao nered. Prosvetni radnici koji nisu dobili platu, verovatno će rad obustaviti i sutra - kazao je Matijević.

Osim Unije sindikata prosvetnih radnika, obustavu rada za danas najavili su i članovi Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), ali u tom sindikatu još nemaju precizne podatke o školama koje su radikalizovale štrajk. Kako su ranije najavili Sindikat radnika u prosveti Srbije i Unije sindikata prosvetnih radnika do obustave rada dolazi jer je najavljeno da će štrajkačima biti smanjene zarade za februar.

U ova dva sindikata očekuju da nastave neće biti u 350 škola. "Nastavnici su toliko gnevni da štrajk izmiče kontroli. Ukoliko 6. aprila nastavnici u štrajku dobiju umanjene plate za prvu polovinu marta drastično ćemo radikalizovati štrajk", rekao je potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Miodrag Sokić.

Podsetimo, po nalogu Ministarstva prosvete, plate su smanjene prosvetarima koji drže skraćene časove. Ministar prosvete Srđan Verbić je upozorio prosvetare da potpuna obustava rada koju su najavili, nije po zakonu, te im preti oštrim kaznama. Po njegovim rečima, oko 76 odsto škola u Srbiji radi normalno, mada, kako je rekao, "zaposleni u tim školama nisu zadovoljni, ali smatraju da je sporazum koji smo postigli u februaru, zdrava osnova za dalji dijalog".

Članovi USPRS-a i Sindikata radnika u prosveti Srbije su u štrajku i održavaju skraćene časove od 17. novembra. Druga dva reprezentativna sindikata - Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", potpisali su ranije s Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka i okončali štrajk u kojem su prethodno učestvovali.

  • Marko

    25.03.2015 09:01
    Podrska prosvetarima
    Nesto malo SNS botova na sajtu. Informacije radi, u gradskom odboru SNS u Loznici se takvima nudi posao u drzavnim preduzecima gde ce provoditi vreme (na poslu) kuckajuci komentare protiv naroda, a u prilog velikom Vodji.
  • Takimaki

    23.03.2015 18:12
    @Anonimusi
    U pravu si za platne razrede. Ali da postavimo pitanje zasto nisu uvedeni bar za vladavine zutaca Tadica. Koliko cujem radi se na tome i bice. I ja sam ostao bez posla a niko se nije zabrinuo za to pa zasto bih ja brinuo za druge. I dalje tvrdim da prosvetarima uopste nije toliko lose da bi morali da strajkuju. A kao 2010 im je bilo bolje. Kako da ne.`
  • sss

    23.03.2015 14:46
    Napred prosvetari!Roditelji su uz vas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija