Zbog čega dinar jača?

Odluka Evropske unije da pogura svoju privredu tako što će upumpavati po 60 milijardi evra mesečno, pogurala je i dinar. To je jedan od uzroka jačanja dinara.

Odluka Evropske unije da pogura svoju privredu tako što će upumpavati po 60 milijardi evra mesečno, pogurala je i dinar. To je jedan od uzroka jačanja dinara. Samo zbog odnosa vrednosti evra i dolara, kažu u Vladi, naš dug je u februaru porastao za milijardu evra.

Posle godine u kojoj je potrošeno više od milijardu i po evra da bi se usporilo slabljenje dinara, Narodna banka interveniše u drugom pravcu – kupuje evre da bi smanjila njihovu količinu na tržištu i tako usporila jačanje domaće valute. Rezultat – posle četiri meseca zvanični kurs je ponovo ispod 120 dinara za evro: tri i po dinara je niži nego krajem januara.

Odluka Evropske unije da pogura svoju privredu tako što će upumpavati po 60 milijardi evra mesečno, pogurala je i dinar. Ipak, to je samo jedan od uzroka jačanja naše valute. Ekonomista Milojko Arsić kaže da je usvojen program fiskalne konsolidacije, prve mere su preduzete i rast poverenja investitora, pogotovo portfolio investitora, utiče na veću ponudu deviza u Srbiji.

Bivši guverner Dejan Šoškić kaže da bi bili srećni da je to posledica jačanja konkurentnosti. "U pitanju je više priliv takozvanog špekulativnog novca koji ulazi u sistem zbog razlika u kamatnim stopama, koje su niske u evrozoni, a relativno visoke kod nas", kaže Šoškić.

Javni dug u februaru porastao za milijardu evra

Jači dinar znači nešto jeftiniju uvoznu robu i niže rate za kredite. Ali za izvoz bi bilo bolje da dinar postepeno slabi. Zato je sada važno šta će učiniti Narodna banka – da li će olabaviti monetarnu politiku, tačnije, smanjiti osnovnu kamatu.

Dok dinar blago jača prema evru, rast vrednosti američke valute prema evropskoj je drastično veći. Rezultat – rast i onako velikog srpskog javnog duga. Samo zbog odnosa vrednosti evra i dolara, kažu u Vladi, naš javni dug je u februaru porastao za milijardu evra.

"To je tačno objašnjenje, mi imamo oko sedam milijardi javnog duga u dolarima i kad izračunamo promenu dolara u odnosu na evro – to iznosi baš toliko", objašnjava Arsić. Ekonomista Saša Ranđelović kaže da je učešće dinarskog duga relativno malo, tako da svako pomeranje kursa dinara u odnosu na evro i dinara u odnosu na dolar utiče na visinu javnog duga.

  • Miloš

    24.03.2015 12:13
    Sve prevara
    Sa ovakvom guvernerkom i vladom ,može doći samo do potpunog sloma i totalne bede ! Ovde ne pomaže niko pored ovolikog rasipništva i lopovluka,a ne Cica guvernerka...
  • 24.03.2015 11:50
    Potrčali da ulažu u Vučićev raj
    Koliko je poverenje investitora najbolje se vidi iz toga koliko ima stranih investicija. U 2011. godini bilo je više direktnih stranih investicija nego u 2012, 2013. i 2014. godini zajedno.
  • 24.03.2015 09:56
    mm
    Meni je prosto neprijatno koliko nam dobro ide.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".