O poskupljenju struje i restrukturiranju EPS-a u junu

Odluka o poskupljenju cene struje biće doneta početkom juna zajedno sa programom restrukturiranja Elektroprivrede Srbije, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović.

Odluka o poskupljenju cene struje biće doneta početkom juna zajedno sa programom restrukturiranja Elektroprivrede Srbije, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović.

"Ekonomski rečeno, trebalo bi povećati cenu struje odmah, ali želimo da nađemo put da omogućimo i zaštitu stanovništva i funkcionisanje EPS-a", rekao je Vujović na konferenciji za novinare povodom završetka zvanične posete Misije MMF Srbiji.

Ministar je naveo da vlada želi da odloži povećanje cene struje zato što svaki dan odlaganja znači mnogo stanovništvu, a ne zato što je neodlučna. Odlaganje privatizacije do godinu dana za neke firme

On je dodao da će vlada ispoštovati rok za privatizaciju 31. maj, ali da će u narednom periodu predvideti za određena preduzeća maksimalno odlaganje tog procesa do godinu dana. Vujović je rekao da će cilj vlade biti da se ipak privatizacija sprovede u što kraćem roku i da se za svako preduzeće posebno napravi aranžman za privatizaciju.

Kako je rekao, proces privatizacije je u Srbiji usporen jer nisu rešeni imovinsko pravni odnosi i naveo primer PKB koji je atraktivno preduzeće, ali uprkos tome ne može da se privatizuje jer nije rešeno pitanje podele zemljišta na poljoprivredno i građevinsko.

Prema njegovim rečima, od septembra prošle godine se skupljaju načelne ponude zainteresovanih investitora i procenjuje se da bi za dodatnih godinu dana bilo opravdano produženje roka za preduzeća koja imaju realnu šansu da zadrže zaposlenost, proizvodnju i izvoz. "Ali treba da budemo obazrivi jer što duži rokovi imaju i veći rizik za usporavanje celog procesa", rekao je Vujović.

Referentna kamata pala treći put od aranžmana sa MMF

Viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Pješčić izjavio je da je centralna banka relaksirala monetarnu politiku tako što je danas, treći put za redom od zaključenja aranžmana sa MMF-om, smanjila referentnu kamatu sa sedam na 6,5 odsto godišnje.

Pješčić je rekao da prostor sa opuštanje monetarne politike potiče pre svega od restriktivnije fiskalne politike.

  • 12.05.2015 07:32
    JA
    To on dira naocare umesto nosa a obe stvari rade patoloski tipovi koji ne govore istinu. Uzgred, mogao bi ministar i da se obrije. Veoma ruzno izgleda kao da je na brzaka ustao iz kreveta i jos ni kafu nije popio. Neobrijan covek na polozaju, covek koji se bavi politikom, daje ruznu sliku i o sebi i o drzavi te ne mora ama bas nista ni da kaze. Sve je jasno; poruka je da ga bas briga za narod. Nekultura na najvisem nivou. Nepostovanje....
  • gradjanka

    12.05.2015 07:04
    poslovica
    Pricaju o ''velicanstvenim uspesima'' i ''ekonomskom cudu''. Nevidjeno. Ali, brine me poslovica ''ko laze, taj i krade''.
  • 11.05.2015 20:36
    Primetio sam da ovaj sa slike kad god *aže i brani nebranjivo dira naočare ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija