Zdravstvo veledrogerijama duguje 3,2 milijarde dinara

Zdravstvene ustanove u Srbiji trenutno duguju veledrogerijama 3,2 millijarde dinara, zbog čega su prinuđene da uzimaju kredite kako bi platile proizvođačima i obezbedile frunkcionisanje, izjavio je danas predsednik Grupacije veledrogerija Srbije PKS Miomir Nikolić.
Zdravstvene ustanove u Srbiji trenutno duguju veledrogerijama 3,2 millijarde dinara, zbog čega su prinuđene da uzimaju kredite kako bi platile proizvođačima i obezbedile frunkcionisanje, izjavio je danas predsednik Grupacije veledrogerija Srbije PKS Miomir Nikolić.

"Fabrike od nas traže bankarske garancije i redovnost plaćanja. Čim ne platimo one zaustavljaju snabdevanje i to je nešto što ugovorima regulišemo. Mi njima plaćamo na 60 dana, zdravstveni fond redovno plaća ustanovama na 90 dana, a ustanove kada dobiju pare, prvo isplate plate", rekao je Nikolić novinarima na konferenciji GIRP, Evropske asocijacije veledrogerija.

Prema njegovim rečima postoje zdravstvene ustanove koje su više godina u blokadi, ali postoje i one koje su vrlo revnosne u svom poslovanju. To zavisi od menadžmenta koji ih vodi, a to je u nadležnosti lokalnih samouprava ili resornog ministarstva, naglasio je on.

Nikolić međutim kaže da građani ne treba da brinu jer će lekova uvek biti i veledrogerije čine sve kako bi se obezbedio kontinuitet u snabdevanju. On je podsetio da je plaćanje uslov redovnog snabdevanja, planiranja i predvidivosti i da situacija nastala sa javnim dugom 2012. godine, ne sme da se ponovi.

"Mi ne želimo da zdravstvene ustanove potroše više nego je predviđeno budžetom, već treba da budu racionalne u trošenju sredstava koje im je fond poverio", zaključio je Nikolić.

  • Nebojsa

    08.06.2015 21:59
    Ko zna tek koliko drzava duguje privatnim apotekama od kako je uveden sistem lekova na recept.Mnoge,posebno manje ce dovesti do bankrota
    Samo kad se malo zagrebe ispod povrsine vidi se da ova drzava nema pare ni za osnovno lecenje svojih gradjana a sa druge strane price i bajke...
  • 08.06.2015 16:02
    Al zato farmaceutske kuce i Eticki odbori punom parom. Doktorski dzep je rupa bez dna. Sve ta ispitivanja preko pacijenta kome ni dinar ne pripada.
  • Javne nabavke su majka

    08.06.2015 10:52
    Nekako mislim da se veledrogeriji sina direktorke Apotekarske ustanove Beograd ne duguje no dinar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.