Promenom Ustava do boljeg statusa Vojvodine

Članovi Akcionog tima za promenu političkog sistema sledeće nedelje izneće svoje predloge.
Članovi Akcionog tima za promenu političkog sistema sledeće nedelje izneće svoje predloge.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže da je suština svih pregovora da se na kraju dođe do promene Ustava koji bi bio sačinjen prema evropskim merilima.

Bojan Kostreš je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da važeći Ustav ima mnogo propusta i da svi razgovori u budućem periodu moraju da budu u cilju njegove promene i prilagođavanju evropskim standarima.

Kostreš napominje da u Ustavu najpre nije definasan položaj Vojvodine, i dodaje da ima još tema o kojima se mora razgovarati od kojih je glavna da li će se najpre menjati zakoni pa tek onda Ustav ili će se, kako kaže, "ići na glavnu stvar".

"Mi moramo da donesemo jasnu odluku da li želimo da budemo deo EU ili ne", napominje Kostreš i dodaje da ako želimo članstvo onda je bolje da sami počnemo da menjamo Ustav nego da to bude jedan uslova evropskih zvaničnika.

Ukazuje da se izuzev promene najvišeg pravnog akta, Liga socijaldemokrata Vojvodine zalaže i za promenu izbornog sistema jer, kako napominje, Srbija sada ima iracionalnu situaciju da neke grupe nisu ni predstavljene u parlamentu.

Govoreći o Zakonu o lustraciji, Kostreš podvlači da Srbija mora da se suoči sa prošlošću jer bez tog suočavanja mi ne možemo da idemo u budućnost.

Kostreš ističe da mora da se stavi tačka na tip političih nesuglasica ko je kršio ljudska prava devedesetih dok je bio na vlasti, i predlaže da to istražuje nezavisna komisija koju će osnovati parlament, a koja će imati nadležnosti kao poverenik ili zaštitinik građana.

Na pitanje kada očekuje lokalne i pokrajinske izborima, Kostreš kaže da je Liga socijaldemokrata Vojvodine već spremna za izbore, i zaključuje kako je datum sasvim nebitan ali da bi bilo neprihvatljivo kada bi lokalni i pokrajinski izbori bili razdvojeni.

  • 14.06.2015 12:23
    Hoces i Elektrovojvodinu tako da vratis?
  • 14.06.2015 10:24
    Vojvodina će imati bolji status tek kada bude imala svoj Ustav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.