Za minut do ličnih dokumenata uz pomoć automata

Na ulicama Srbije bi uskoro trebalo da se nađe deset pilot "One Stop Shop" automata, preko kojih će građani moći da elektronski podnesu zahteve za neophodna dokumenta, ili neke druge usluge koje nude državni organi.
Na ulicama Srbije bi uskoro trebalo da se nađe deset pilot "One Stop Shop" automata, preko kojih će građani moći da elektronski podnesu zahteve za neophodna dokumenta, ili neke druge usluge koje nude državni organi.

Uz pomoć ovih automata, za samo jedan evro i u roku od nekoliko minuta, mogu da se izvade izvod iz matične knjige rođenih, ili iz knjige državljana. U zemlji u kojoj birokratija funkcioniše kao raštimovani orkestar, gotovo su nadrealno primljene slike iz Prištine, koja je nedavno dobila prve javne automate za dokumenta. Uz pomoć njih, za samo jedan evro i u roku od nekoliko minuta, mogu da se izvade izvod iz matične knjige rođenih, ili iz knjige državljana.

Dok se u ostatku Srbije za ove usluge i dalje čeka na šalterima, Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu, kaže da se užurbano radi na razvoju elektronskih usluga za građane.

"Automati koji će biti uvedeni u Srbiji funkcionisaće na isti način kao i sajt e-uprave, samo što ce biti pristupačniji za one koji nisu stručnjaci za internet tehnologije i koji ne znaju da rukuju elektronskim potpisom i čitačima kartica sa elektronskim potpisom. To znači da ovi automati neće raditi po principu automata za slatkiše - ubacite novac, a izađe dokument. Preko njih nećete moći da u istom trenutku dobijete potrebna dokumenta, ali ćete moći da bez čekanja u redovima zakažete termin za vađenje nove lične karte, ili vozačke dozvole, kao i da završite svu papirologiju vezanu za registraciju automobila, da platite sve takse bez provizija banaka", objašnjava Stojanović.

Moći ćemo, kaže on, i da naručimo izvode iz matične knjige i knjige državljana koji će potom da nam stignu na kućnu adresu. Biće dovoljno da u pretraživač ukucamo uslugu koja nam treba i da unesemo lične podatke. Stojanović navodi da će ovo prvenstveno biti namenjeno građanima koji ne umeju da koriste informaciono-komunikacione tehnologije, jer će im biti omogućena pomoć prilikom korišćenja automata.

Oni koji su vični upotrebi modernih tehnologija već imaju mogućnost da preko interneta, putem sajta e-Uprave naruče dokumenta, zakažu termin za menjanje lične karte, ili produže registraciju.

"Država tako želi svim građanima da omogući olakšan pristup e-Upravi i tako smanji redove, poveća transparentnost, uštede i efikasnost u radu ", objašnjava on.

Ovaj napredak tehnologije obradovao je građane Prištine, ali ne baš i državne činovnike koji će postati nepotrebni ukoliko ova usluga zaživi i proširi se na celu zemlju, pa i region.

  • 18.06.2015 15:13
    Nije nego...
    Danas. Šalter sala za overu zdravstvenih knjižica, u 9.15...
    Broj 397, na njemu piše "ispred vas je 158 stranaka"
    Vreme 13,52 dobijam pečat za sledećih 6 meseci!!!
    Ali, šalteruša reče:
    -Dobićete(tj.kupićete 480 din) nove elektronske zdravstvene, ali isto će se overavati kod nas???
    E Srbijo zemljo idiota!
  • Ne verujem

    18.06.2015 14:06
    A gde će onda da rade sve te šalteruše?
  • Salamander

    18.06.2015 14:05
    Preturaju lovu
    A internet? zašto ne tako?
    Dokle ćemo da puštamo brđane da nam parkiraju svoja kola i volove đe oće?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija