Verbić: Završni testovi su bili previše laki

Dva od tri testa na završnom ispitu bila su previše laka, rekao je ministar prosvete Srđan Verbić.
Dva od tri testa na završnom ispitu bila su previše laka, rekao je ministar prosvete Srđan Verbić.

Kako je naveo, očekuje se da će ove godine za oko dva poena biti viši prag prilikom upisa u srednje škole. Matematika je bila najteža a srpski (maternji) i kombinovani test su bili bitno lakši, rekao je Verbić nakon predstavljanja časopisa Elementi.

Lično bih voleo da su zadaci bili teži, rekao je Verbić i ponovio da će sledeće godine biti uveden prag znanja za upis nekih škola.

"Ne može u sve škole da se upisuje sa nula bodova, postoje škole čiji kvalitet treba zaštititi", rekao je Verbić i naveo da se zalaže za pooštravanje uslova upisa i uspeha na testu, čime bi se vratilo dostojanstvo školama i profesiji.

Konačni rezultati zavrsnog ispita biće danas i đaci narednih dana popunjavaju listu želja, a ministar savetuje sa odaberu ono gde "sebe vide".

Takođe, treba naglasiti da mnogi đaci pri upisivanju liste želja navode i one škole za koje nemaju potvrdu lekarske komisije ili imaju negativnu potvrdu, upozorio je on. "Molim vas nemojte to da radite, tako ste samo upropastili šansu da upišete neku školu", rekao je Verbić.

Komentarišući najavu uvođenja dualnog obrazovanja, ministar je objasnio da zapravo mediji najavljuju vođenje dualnog obrazovanja. To je model koji postoji u drugim zemljama, a mi imamo zanantsko obrazovanje i već desetak godina radimo na modernizaciji programa.

"Ne ide dobro saradnja sa kompanijama i privredom koja bi podržala zanatske profile, kada oni budu spremni da ponude praksu, da opreme škole, tada će zanantsko obrazovanje biti znanto bolje", rekao je Verbić i istakao da je ove godine u redovan sistem prevedeno 19 novih zanatskih profila.

  • lol

    25.06.2015 18:20
    Zemlja cuda
    Ovaj "ministar" ima najmanje dodira sa realnoscu od svih ministara prosvete do sada. Na tv-u prica da je nase obrazovanje savrseno, sve bajno, a sada kritikuje i ponizava rad prosvetnih radnika. Pa ko je ovde lud?
  • panonius

    25.06.2015 16:14
    alisa u zemlji čuda ??!
    Verbiću , da li si ti portir škole ili ministar obrazovanja ?! Za koji andrak ti uopšte odgovoraš? Ti si kao Kalimero - sve je to nepravda! Ali kao neki ministar , reševaj makar nešto. Inače si .....
    Jedino ti priznajem da si skratio grivu kao i onaj crnokošuljaš vulin... ugledajte se malo na Ciprasa u odevanju!
  • Boki

    25.06.2015 15:38
    Ajde nemojte ....
    Kada se videlo da su deca dobro uradila sada je lak. Znači prosvetni radnici su uradili svoj posao. Da deca kojim slučajem nisu dobro uradila prijemni, pričalo bi se kako je štrajk bio poguban po decu jer su prosvetni radnici štrajkovali i zanemarili su njihove potrebe itd. Providno, politikanstvo, nenaučnost = Verbić

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija