Komisija: Ministarstvo nije grešilo u slučaju PK Zlatibor

Radna grupa Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, formirana radi ispitivanja svih detalja i činjenica u vezi sa raspolaganjem zemljištem Poljoprivrednog kombinata "Zlatibor", ocenila je da u postupanjima tog ministarstva nije došlo do štete po državu.
Radna grupa Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, formirana radi ispitivanja svih detalja i činjenica u vezi sa raspolaganjem zemljištem Poljoprivrednog kombinata "Zlatibor", ocenila je da u postupanjima tog ministarstva nije došlo do štete po državu.

U postupanjima Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture nije došlo do štete po državu, a upis svojine nije moguć u ovoj fazi postupka, navodi se u izveštaju Radne grupe, formirane po rešenju potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović radi ispitivanja slučaja PK "Zlatibor" na teritoriji opštine Čajetina.

Kako je saopštilo Ministarstvo građevine, Radna grupa je, pregledom dokumentacije i izveštaja o izvršenom nadzoru u katastru  u vezi s pet predmeta PK "Zlatibor" ukupne površine preko 2.000 hektara, utvrdila da su tri od pet rešenja (1.900 hektara) PK "Zlatibor" u skladu sa propisima, ali se upis svojine ni po njima ne može izvršti dok se ne okonča postupak pred Upravnim sudom.

"Katastru u Čajetini treba vratiti na ponovo rešavanje dva od pet rešenja (240 hektara građevinskog zemljišta). Vanrednim postupkom su utvrđene dodatne informacije tako da je potrebno usaglasiti ova rešenja sa svim podacima iz dokumenata i sa terena. U ova dva rešenja građevinsko zemljište je stečeno u postupku privatizacije iz 2002. godine".

Radna grupa je istakla da treba pozvati nadležne organe policije i tužilaštva, kao i drugih nadležnih institucija da se uključe u kontrolu rada organa lokalne samouprave, jer postoje indicije za donošenje rešenja organa lokalne samouprave kojima se negira pravni poredak države.

Kako se navodi, to se odnosi na niz nezakonitih postupanja u oblasti upisa u katastar, davanja u zakup zemljišta koje je privatizovano, započinjanja infrastrukturnih radova bez lokacijske i građevinske dozvole i bez obavezne projektne dokumentacije, nepostupanja po preporukama i izveštaju DRI, prerastanjem četiri hektara građevinskog zemljišta na 280 hektara, na način koji veoma verovatno nije u skladu sa propisima i javnim interesom.

Ove indicije su, kako se dodaje, dokumentovane, pored ostalog i u više od 300 strana materijala sa diska koje treba staviti na raspolaganje istražnim organima.

Izveštaj o nalazima i preporukama radne grupe, kao i inspekcijskog nadzora Ministarstva biće postavljeni na sajt Ministrastva građevine, saobraćaja i infrastrukture, s tim što će se zaštititi podaci u skladu sa propisima i preporukama Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, navodi se u saopštenju ministarstva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.