Od januara na jednom papiru svih 50 dokumenata za bebu

Građani Srbije od januara naredne godine više neće morati da obilaze mnogobrojne šaltere da bi, na primer, prijavili rođenje deteta i obezbedili drugu dokumentaciju.
Građani Srbije od januara naredne godine više neće morati da obilaze mnogobrojne šaltere da bi, na primer, prijavili rođenje deteta i obezbedili drugu dokumentaciju.

Uz pomoć portala e-uprave na jednom papiru moći će da se pribavi pedesetak dokumenata, najavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Reč je o projektu "Bebo, dobrodošla na svet", koji će roditeljima u trenutku rođenja deteta uštedeti odlazak na dvadesetak šaltera da bi dete postalo građanin, rekla je Udovički i objasnila da će na taj način moći da se obavi upis u matičnu knjigu rođenih, prebivalište i drugo.

Ona je navela da će u prvoj fazi svi zakonski i tehnički uslovi biti spremni u januaru naredne godine i dvadesetak dokumenata biće svedeno na jedan, a do kraja godine još tridesetak.

Šta je sve do sada bilo potrebno?

Prvi problem na koji ćete naleteti je što u ceo proces možete da krenete tek 15 dana nakon izlaska deteta iz porodilišta, jer je toliko vremena potrebno da dokumentacija stigne u opštinu. Prvo morate da prikupite informacije o tome koja su dokumenta potrebna, gde se podnose i u kom roku.

Izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu novorođenčeta dobija se u opštini rođenja. Da bi se ovi dokumenti našli u vašim rukama, za roditelje koji su venčani potrebni su izvod iz matične knjige venčanih, uverenje o državljanstvu za oba roditelja i važeće lične karte oba roditelja. Ukoliko nisu venčani, jedina je razlika u tome što roditelji mogu doći i odvojeno.

Izvod i uverenje se podižu u šalter sali opštine 15 dana posle podnošenja zahteva. Nakon toga sledi prijava prebivališta za novorođenče u stanici milicije na kojoj će dete ubuduće živeti. Za to su potrebni lična karta vlasnika tog stana ili nosioca stanarskog prava, ugovor o vlasništvu stana ili o korišćenju i izvod iz matične knjige rođenih za bebu. Sve ovo mora doneti jedan od roditelja uz svoju ličnu kartu.

Posle toga sledi ostvarivanje prava na roditeljski dodatak, a rok za podnošenje tog zahteva je tri meseca od rođenja deteta. Pravo na dodatak ostvaruje se u Gradskom sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu. Da biste ostvarili ovo pravo, potrebno vam je uverenje centra za socijalni rad po mestu stanovanja po koje mora doći majka sa ličnom kartom, izvod iz matične knjige rođenih za bebu i prijava prebivališta za bebu. Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje majka za prvo, drugo, treće i četvrto dete. Uz zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak podnosi se original izvoda iz matične knjige rođenih za svu decu, original uverenja o državljanstvu Srbije za majku (ne starije od šest meseci), fotokopija lične karte majke (sve strane), fotokopija overene zdravstvene knjižice majke, uverenje centra za socijalni rad po mestu stanovanja majke, fotokopija kartice tekućeg računa kod Poštanske štedionice (vlasnik mora biti majka) i fotokopija prijava prebivališta za svu decu.

Budući da majka nema vremena da obavi sve neophodne obaveze oko vađenja dokumenata jer sve vreme mora biti uz bebu, najveći deo obaveza mora da obavi otac. Očevi po zakonu dobijaju pet neradnih dana po rođenju deteta. Čak i ako znate tačan raspored ustanova koje morate da posetite treba vam bar deset dana da sve završite. Izlazak sa posla iziskuje molbe koje neće baš uvek biti i uslišene, a samo u nekim ustanovama može umesto vas to uraditi neko drugi.

Komplikovana procedura za dobijanje dokumenata i ostvarivanje prava nove porodice zahteva ozbiljne pripreme i dok god bude tako strpljenje roditelja novorođenčadi mora biti na izuzetno visokom nivou.

  • mile

    14.10.2015 11:43
    soba 4
    Posle prijave troje dece u sobi4 kod ljubazne godpodje sa hladnom trajnom na trgu mladenaca rešio sam da sledeće dete prijavim u nekom selu.Prijava deteta u novom sadu ravna je dizanju stambenog kredita po izgubljenom vremenu .
  • Djura

    14.10.2015 10:25
    Gde je tu zabava?

  • jo

    14.10.2015 06:50
    21 vek
    Nema od toga leba.Svakakvih gluposti sam se za 20 godina rada po šalterima naslušao i nagledao ali jedno ostaje isto.Bez fotokopije nema leba i džabe ti ministarke.Ko u konc logoru ako prođeš nad....nu šalterušu uradio si posao ako ne dodji sutra jer njihov " sistem i program " ne prepoznaje naredbu ministra već šta je rekao njihov šef sa diplomom večernjeg vakulteta iz Bijeljine to je zakon.Tako bilo 60 godina tako će i ostati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.