Filip David: Licemerna i demagoška politika Srbije

"Naša politika sama sebi nanosi štetu, spoljna je licemerna, a unutrašnja demagoška", komentariše književnik Filip David zaključke sastanka vrha države sa predstavnicima SANU i SPC, u kojima se konstatuje da Srbija nikada neće priznati Kosovo, da će nastaviti da razvija odnose sa Rusijom, doprinositi dubljim vezama sa Republikom Srpskom, uz nastavak evropskih integracija.

"Naša politika sama sebi nanosi štetu, spoljna je licemerna, a unutrašnja demagoška", komentariše književnik Filip David zaključke sastanka vrha države sa predstavnicima SANU i SPC, u kojima se konstatuje da Srbija nikada neće priznati Kosovo, da će nastaviti da razvija odnose sa Rusijom, doprinositi dubljim vezama sa Republikom Srpskom, uz nastavak evropskih integracija.

On je potpisnik Pisma odbrane prava na javni stav predsednika SANU Vladimira Kostića o potrebi priznanja kosovske nezavisnosti, a u vezi sa tim konstatuje da vlast "očevidno ne dopušta da pojedine izjave i stavovi dopiru do šire javnosti, jer su protiv mirnog rešavanja problema sa kojima se suočavamo".

"Mnoge stvari su u tim zaključcima sastanka državnog vrha sa predstavnicima SANU i SPC u suprotnosti jedne sa drugima - i Rusija i EU i Kosovo i RS... Iskustvo je pokazalo, međutim, da na kraju Srbija ipak ispunjava obaveze iz evropske agende, ali sa ogromnim zakašnjenjem. Uslovi s vremenom postaju sve teži za ispunjavanje pa se ta zaostalost i zakašnjenje skupo plaća", ističe Filip David za Danas.

Prema njegovim rečima, vlast u Srbiji bi trebalo da prizna Kosovo, da se ne protivi članstvu Kosova u Unesko, jer se, kako kaže, i sama na to obavezala potpisivanjem Briselskog sporazuma. "Pričom o tome da možemo da vratimo Kosovo u okvire Srbije, samo da treba sačekati pogodan trenutak, politička elita u Srbiji žrtvuje budućnost budućih generacija jer stvara atmosferu stalnog očekivanja novih sukoba i borbe", zaključuje Filip David.

Sličnog je mišljenja i sociolog Ratko Božović, koji oštro kritikuje predsednika Srbije i njegov stav prema izjavi predsednika SANU o nezavisnosti Kosova.

"Manja pamet određuje sudbinu veće pameti. Ovo što se dogodilo je dobro, jer konačno vidimo da nismo čak ni u stagnaciji već u regresiji. Reakcija predsednika Srbije na stav predsednika SANU o nezavisnosti Kosova je bila retrogradna i iskazivala je stare obrasce primitivnog mišljenja. U Srbiji trenutno nema pluralizma mišljenja, evidentan je ekstremizam u ponašanju ljudi koji su na vlasti, a to je odlika svojevrsne patologije", napominje Ratko Božović.

Komentarišući zaključke državnog vrha sa predstavnicima SPC i SANU, napominje da su to zapravo stara opšta mesta: "Stalno ponavljanje opštih mesta i stereotipa je čist populizam vlasti bez nekog uporišta u realnosti".

 

  • prečanin

    22.10.2015 19:45
    Pa može i ovako? Svi znamo da se na teritoriji: Mađžarske, Rumunije, Makedonije, C.Gore, Hrvatske itd postoje srpski manastiri. Jel tako ? E sad , ko je vlasnik tih manastira, Srbija ili zemlje na čijoj se teritoriji ti manastiri nalaze ? Da li mož da se izvrši revizija svih tih ugovora koji su podpisani odmah posle Drugog rata pa do današnjih, kako bi mogle te lokacije na kojima se nalaze manstiri pripojiti Srbiji !? Šta, ne može? Pa ako u Mađžarskom zakonu u vezi ovoga piše , kako će oni održavati te manstire sa srpskim kaluđerima od propadanja kao kulturno verski objekat, šta tu Srbija može više da ućini ? Ništa i ćutimo , niko te crkve i manastire ne spominje !? A šta piše u kosovskim zakonima kada su naši manastiri u pitanju ? Niko ništa o tome ne govori , zašto, zato što su isti kao i mađžarski zakon? Aleksabdar proglašava pobedu posle predloga da se Kosovo primi u UNESKo. To nije pobeda, to je sramota za srbijansku diplomatiju, sve jedno kakva je, i ko je vodi! Zar su toliko slepi da nisu mogli saznati i unapred videti ishod glasanja, blam za blamom !
  • Biljana

    22.10.2015 15:37
    KOSOVO I METOHIJA
    FILIP DAVID:"Pricom o tome da mozemo vratiti Kosovo u okvire Srbije, samo treba sacekati povoljan trenutak, politicka elita Srbije zrtvuje buducnost buducih generacija". Pa i Jevreji su 2000 godina cekali da se vrate u Jerusalim, pa su docekali. Dace Bog docekacemo i mi da se vratimo i opet vencavamo u Gracanici, decu krstavamo u Peckoj Patrijarsiji, slavski kolac secemo u Visokim Decanima. Svako ima svoj Jerusalim i NE SME GA NIKADA ZABORAVITI. Treba ziveti i raditi, nije istorija samo jedna izgubljena bitka. Istorija se sastoji u mnoooogo bitaka, kao beskrajan sahovski mec, a tocak srece se okrece. Docice jednom i nase vreme, nicija nije do zore gorela. Carica Milica je u svojoj zaduzbini, manastiru Ljubostinja kod Trstenika, izlila dve svece, visoke dva metra. Ostavila ih u amanet, da ih sme upaliti samo onaj junak, koji oslobodi Kosovo. Posle PET vekova zapalio ih kralj ALEKSANDAR KARADJORDJEVIC, OSLOBODILAC I UJEDINITELJ, kada je 1912. srpska vojska oslobodila Kosovo. Sta je petsto godina za istoriju?
  • G

    22.10.2015 15:12
    Jedino što nije jasno je zbog čega nijedna druga država to ne uradi - zašto se Hrvatska ili Slovenija ne odreknu dela zemlje na koju obe polažu pravo umesto da se oko toga prepiru decenijama? Zašto Japan ne prizna da Kurilska ostrva više nisu njihova kad na njima već više od pola veka nema Japanaca? Zašto Ukrajina ne prizna Krim? Zašto nije protivno međunarodnom pravu da KiM izvrši jednostranu secesiju teritorije po granicama pokrajine iako na severu te pokrajine je većinsko srpsko stanovništvo koje niko nije pitao da li žele da postanu stranci u sopstvenoj državi, a jeste protivno da Krim glasa za jednostranu secesiju od Ukrajine (da sada ne pominjemo da Krim ima puno više razloga da bude u Rusiji nego Kosovo van Srbije)? Zbog čega su svi oni glupi a samo mi pametni pa treba da priznajemo albanskim kriminalcima i teroristima državu u kojoj su nekažnjeno počinili strašne zločine?
    Sa ovime treba izaći na Generalnu skupštinu UN i zatražiti da to telo radi svoj posao, odnosno da se osudi zapadna imperijalistička politika. Nažalost, uloga UN je da bude govornica gde velike sile malim državama nameću svoje stavove - jedna zapadna zemlja je osim nelegalnog napada na suverenu Srbiju 4 godine kasnije napala suvereni Irak pod lažnim optužbama i za to nije snosila nikakve sankcije. Pravdu sigurno nećemo pronaći ni u UN niti igde drugde, možemo jedino da priđemo nekoj prijateljskoj velikoj sili ako uopšte žele da nas uzmu pod svoje dok sedimo na dve stolice, u suprotnom će nas "najveća demokratija" uništavati po svojoj volji i kako joj se ćefne dok nas ne uništi u potpunosti. Hvala im na pokazanom prijateljstvu i partnerstvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".